WikiLeaks publiceert 251.287 stukken

Website WikiLeaks is gisteren begonnen met de publicatie van 251.287 geheime diplomatieke berichten van Amerikaanse ambassades over de hele wereld. De berichten zijn vooraf beschikbaar gesteld aan onder meer The New York Times.

De inhoud heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in ernstige verlegenheid gebracht. Uit de publicaties blijkt onder andere dat de Saoedische koning Abdullah er bij de VS op heeft aangedrongen Iraanse nucleaire installaties aan te vallen. De VS en Zuid-Korea zouden scenario’s uitdenken voor een ineenstorting van Noord-Korea. Amerikaanse pogingen om hoogverrijkt uranium in een Pakistaanse kernreactor veilig te stellen, zouden zijn mislukt. Diplomaten kregen de opdracht om secretaris-generaal Ban Ki-moon te bespioneren.

Al voor de verwachte publicatie waren de VS begonnen met pogingen om de diplomatieke schade te beperken. Sinds dit weekeinde nemen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en andere diplomaten rechtstreeks contact op met wereldleiders.

Het Witte Huis zegt dat de publicatie diplomaten in gevaar brengt: „Als de inhoud van besloten gesprekken op voorpagina’s van kranten in de hele wereld afgedrukt wordt, kan dat grote gevolgen hebben voor de buitenlandse belangen van de VS en die van onze bondgenoten en vrienden.”

WikiLeaks-oprichter Julian Assange, Australiër, is op de vlucht voor een internationaal arrestatiebevel wegens verkrachting van twee vrouwen in Zweden.