Wankele sjabbesbugel

Zmiros-Hazanos. Gehoord 26/11 Rasa, Utrecht. Herh 29/11 Concertgebouw, Amsterdam. **

Frank London is bekend als trompettist van The Klezmatics, qua instelling verwant aan de punk, en de Klezmer Brass Allstars. Zijn meest recente project staat diametraal op deze muzikale herrieschoppers. In Zmiros-Hazanos neemt hij een duik in de spirituele teksten en muziek rond de sabbat, die gelovige Joden gewoonlijk thuis doorbrachten. London heeft een programma samengesteld met liederen rond de viering van die dag in de huiselijke kring. Hij brengt dit repertoire met zangeres Judith Berkson en de bescheiden maar effectief opererende tablaspeler Deep Singh. Berkson en London begeleiden de liederen op twee harmoniums.

Tijdens hun optreden in Rasa afgelopen vrijdag wekte London de indruk dat hij nog in het materiaal moest groeien. Vaak besloot hij op het laatste moment om een trompet of een bugel aan de mond te zetten. Hij leek zich ook niet helemaal lekker te voelen als hij zich in moest houden, blies valse noten, miste inzetten. Daarmee ontsierde hij de breekbare zang van Berkson, die met haar wendingen en uithalen direct tot het hart sprak. Spijtig was ook dat London in zijn presentatie weinig verder kwam dan de vermelding dat deze muziek spiritueel was en hem een plezierig huiselijk gevoel gaf. Waarom hij deze nummers gekozen had en wat de diepere betekenis was, kwam je niet te weten. Het was van een slordigheid die je verwacht op familiefeestjes, tussen de schuifdeuren.

    • René van Peer