Voorspelbare reactie Iran: WikiLeaks is complot

(FILES) A picture taken on November 17, 2007 shows Saudi King Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud (R) greeting Iranian President Mahmoud Ahmadinejad (L) in Riyadh as he arrives for the two-day Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) summit. King Abdullah of Saudi Arabia urged the United States to attack Iran to destroy its nuclear programme, according to US documents leaked by WikiLeaks and published on November 28, 2010 by daily newspapers. AFP PHOTO FILES / HASSAN AMMAR De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de Saoedische koning Abdullah in 2007. Uit de uitgelekte diplomatische documenten blijkt dat koning Abdullah meermaals bij de VS heeft aangedrongen op een aanval op Iran. (Foto AFP)

De WikiLeaks-publicatie zal Irans relatie met Arabische landen niet schaden, zegt de Iraanse president Ahmadinejad. Hij denkt dat de informatie om politieke redenen naar buiten is gebracht door de Amerikaanse regering.

Het was te verwachten, stelt NRC-redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants, dat Iran de onthullingen verpakt als Amerikaanse propaganda. “Maar het kan er nu niet omheen dat de overbuurlanden in werkelijkheid Irans nucleaire programma gewapenderhand geëlimineerd willen hebben. Nu die moeilijk tegen te spreken waarheid boven tafel is gekomen, is een verdere polarisatie in het olierijke gebied te verwachten.”

Wantrouwen richting Ahmadinejad

NRC-correspondent in Teheran Thomas Erdbrink schrijft vandaag dat Arabische leiders vele redenen hebben om Ahmadinejad te wantrouwen.

“Ze zien ‘de verborgen hand’ van  Iraanse subversie  via de radicale organisaties Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook.  Ze noemen  Iraanse infiltratie via hun shi’itische minderheden. De kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahayan, gelooft ook  niets van Amerikaanse verzekeringen dat Iran niet betrokken is bij  de shi’itische opstand in het noorden van Jemen. Ze vertrouwen president Ahmadinejad niet.”

Arabische leiders, de Saoedische koning Abdullah voorop, zijn collectief in grote verlegenheid gebracht door de  onthullingen van WikiLeaks dat zij de Verenigde Staten actief aanzetten tot militaire actie tegen het nucleaire programma van Iran. Tegenover de buitenwereld spelen de meeste Arabische landen  immers doorgaans mooi weer jegens Iran.

Die verlegenheid blijkt volgens Roelants wel uit het feit dat er tot nu toe nog nauwelijks officiële Arabische reactie op de gepubliceerde memo’s is gekomen.

Ook voordeeltje voor Obama

Voor de Amerikaanse regering zit er mogelijk ook een positief kantje aan de onthullingen, analyseert Roelants. Zo kan de nu gebleken  angst voor Iran in de  Golfstaten gebruiken  om de bezwaren in het Congres weg te nemen tegen  een geplande leverantie van gevechtsvliegtuigen en raketten aan Saoedi-Arabië ter waarde van 60 miljard dollar. In het Congres heerst angst dat  die tegen Israël worden gebruikt.

    • Bart Hinke