Volgende keer slaat Seoul terug

Zuid-Korea zal terugslaan als het opnieuw door Noord-Korea wordt aangevallen. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft vandaag in een rede voor televisie gezegd dat Noord-Korea bij nieuwe militaire provocaties „zeker een hoge prijs” zal betalen. In reactie op de kritiek in eigen land bood Lee de bevolking verontschuldigingen aan voor de trage reactie van het leger op de Noord-Koreaanse artillerieaanval vorige week dinsdag op een Zuid-Koreaanse eiland in de Gele Zee. „Ik ben er verantwoordelijk voor dat we niet in staat zijn geweest het leven en de eigendommen van de mensen te beschermen”, aldus Lee. Bij de aanval kwamen vier mensen om en werden huizen verwoest. Lee sprak van „een onmenselijke misdaad”.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen vandaag verder op met de aankondiging door Zuid-Korea van artillerieoefeningen morgen op het eiland Yeonpyeong. Dat eiland was het doelwit van de Noord-Koreaanse beschietingen. Het Zuid-Koreaanse leger zou met de artillerie granaten afvuren in de Gele Zee ten zuidwesten van het eiland, niet in de richting van Noord-Korea, aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse chefs van staven. In de loop van de dag werd de oefening afgelast. Om escalatie te voorkomen heeft China dit weekeinde opgeroepen tot spoedoverleg van de zes landen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland (VS, Rusland, China, Japan en twee Korea’s). De marines van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn gisteren begonnen aan een grote oefening in de Gele Zee. Noord-Korea zei geprovoceerd te zijn door Zuid-Koreaanse marineoefeningen op zee.

Pyongyang heeft gewaarschuwd dat het militaire aanvallen uitvoert, als de marines van beide landen de territoriale wateren van het communistische land schenden. (BBC, Reuters, AP)