Vlaamse regisseur De Volder overleden

Het toneelstuk Frans Woyzeck was echt een stuk voor de Vlaamse regisseur en theaterauteur Eric De Volder. Afgelopen zaterdag vond in Gent de première plaats en die nacht is De Volder onverwacht in zijn slaap overleden. Eric De Volder (64) was artistiek leider van het door hem opgerichte gezelschap Ceremonia. Hij maakte tal van indringende voorstellingen voor de kleine zaal. Frans Woyzeck markeert zijn debuut voor de grote zaal.

Net als Woyzeck was De Volder een eenling uit overtuiging. Hij voegde aan de titel zijn versie van Georg Büchners Woyzeck (1837) de voornaam toe. Dat getuigt van De Volders subtiele manipulatie om van de arme soldaat Woyzeck een herkenbaar personage te maken.

De Volders werk kenmerkte zich door een expressionistische beeldentaal. Ook in Frans Woyzeck, opgevoerd door NT Gent in samenwerking met Toneelgroep Ceremonia, vallen de grotesk uitgedoste figuren en de heftige speelstijl op. Met Ceremonia bracht hij een synthese tussen muziek, beeld en taal. Tijdens de repetities maakte hij tekeningen om aan de spelers duidelijk te maken dat hij streefde naar een raadselachtige atmosfeer. Veel van zijn voorstellingen waren in Nederland te zien tijdens het Zeeland Nazomer Festival. De Volder werkte uit de bijzondere overtuiging dat hij zijn weg ging „zonder richting, zonder doel”.

Het gezelschap beraadt zich over een passend eerbetoon en de voortzetting van de voorstelling.