Vechten in Baluchi, vechten in Arnhem

Marco Kroon, in mei 2009 geridderd door koningin Beatrix

Commando in Afghanistan, oorlogsheld, kroegbaas, verdachte in een strafzaak: het leven van Marco Kroon (1970) kent pieken en dalen. Vanmorgen stond hij voor de militaire rechtbank in Arnhem. Kroon wordt verdacht van het bezit van cocaïne en xtc en het voorhanden hebben en overdragen van stroomstootwapens.

Bij de regiezitting vandaag hoefde Kroon niet per se aanwezig te zijn, maar hij is „toch maar even gaan kijken wat ze over mij te zeggen hebben”, zei hij vlak voordat de zitting begon.

De carrière van kapitein Kroon verliep zo voorspoedig. Zijn heldhaftige optreden in 2006 in de Baluchi-vallei in Uruzgan als leider van een groep commando’s was zo opvallend dat hij in mei 2009 werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde – de hoogste koninklijke onderscheiding, die ruim vijftig jaar niet was uitgereikt.

De problemen begonnen met Kroons hobby: het runnen van het Bossche feestcafé Vinny’s, samen met zijn vriendin. Na verloop van tijd kreeg de criminele inlichtingendienst CIE meldingen over harddrugs in het feestcafé. Informanten van de CIE bezochten het café. Begin 2010 merkte het OM Kroon aan als verdachte.

Kroons advocaat Knoops zei vanmorgen dat hij twijfelt aan de tips en de informanten die wezen op het drugsbezit van Kroon. Kwaadwillenden (jaloerse ex-collega’s?) zouden hem mogelijk willen belasteren. De advocaat citeerde anonieme sms’jes aan Kroon. „We gaan je breken. Van hero tot zero”. En: „Vecht je hier maar eens uit held.”

De officier van justitie zei dat de uitkomst van de zaak „niets afdoet aan zijn heldendaden. Maar dat neemt niet weg dat hij niet boven de wet staat.” Justitie acht de onderzoeksinformatie van de CIE wel betrouwbaar en gelooft niet in een „complot”. Er zijn drugs gevonden in een jas die volgens het OM aan Kroon zouden toebehoren, en drugssporen in door Kroon afgestane borstharen.

Kroon, die nu werkt bij het kenniscentrum van het Korps Commandotroepen, verliest zijn Willemsorde als hij wordt veroordeeld tot een celstraf van meer dan één jaar. Wanneer de zaak een vervolg krijgt, is nog niet bekend.

    • Jaus Müller