Uitgelicht

Zuid-Limburg loopt leeg. Tegelicht, 20.55u. Nederland, Kerkrade, 20/03/2008 Ailbertuslaan in Kerkrade in de wijk Rolduckerveld, met aan de ene kant hoogbouwflats uit de zestiger jaren en aan de andere kant van de weg nieuwbouwprojecten met laagbouw en ontdichting. Het nieuwe project is opgezet met het oog op de bevolkingsafname in Parkstad. Meer kleinschaligheid, verdunning, lagere concentratie bewoners. foto: Chris Keulen Chris Keulen

Films

The Island (Michael Bay, 2005, VS). Achtervolgingsfilm in een post-apocalyptische toekomst, van de regisseur van Armageddon en Pearl Harbor, over klonen die vluchten voor hun leven als ze ontdekken dat ze gekweekt zijn als reserveonderdeel. Ewan McGregor en Scarlett Johansson rennen zich een ongeluk in hun spierwitte Puma-trainingspakken, door een wereld die zucht onder de terreur van gladgestreken art direction. Veronica, 20.30-23.10u.

K-911 (Charles T. Kanganis, 1999, VS). Voor de videomarkt gemaakt vervolg op de actiekomedie K-9 (Rod Daniel, 1989) voert andermaal de excentrieke rechercheur James Belushi en zijn herdershond ten tonele. RTL8, 20.30-22.15u.

Monsieur Klein (Joseph Losey, 1976, Frankrijk/Italië). Vermaarde, Kafkaëske thriller verbeeldt met verbijsterend inzicht de geperfectioneerde kille organisatie van de jodenvervolging en de lauwe belangstelling van de Parijse bevolking anno 1942. Met Alain Delon en Jeanne Moreau. TV5, 23.50-1.45u.

Actualiteiten

EénVandaag. Vooruitblik, met een klimaatwetenschapper, een klimaatlobbyist en een klimaatjournalist, op de VN-klimaattop die vandaag in Mexicaanse Cancun begint en waar weinig van wordt verwacht. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Reportage over de ‘goede doelen’ die hun geld nog steeds beleggen in bedrijven die controversieel zijn. De bedrijven denken duurzaam te beleggen, maar investeren hun donaties in de productie van wapens, kernenergie en milieuvervuilende projecten. Bovendien is transparantie over hun beleggingsportefeuilles ver te zoeken. Verder aandacht voor het gedwongen huwelijk. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie pleit voor strenger straffen, maar dan is het leed al geschied. Ethiopische ervaringskundigen leren Nederlandse docenten en hulpverleners wat ze moeten doen om te voorkomen dat meisjes in een gedwongen huwelijk terecht komen. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Aandacht voor de onthullingen van WikiLeaks en nieuws over giften aan politieke partijen. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, praat over haar voorstel voor een linkse samenwerking en de reacties hierop van de PvdA en de SP. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Aanpakkers. Portretten van ‘mensen die niet zeuren, maar doen’. Henk Scheuring uit Kampen was jarenlang werkzaam in de reguliere bouw maar stoorde zich mateloos aan de aanpak. Hij wilde het rigoureus anders doen en bouwt nu op eigen wijze zijn woning. Duurzaamheid en hoge kwaliteit is zijn vertrekpunt voor de realisatie van zijn bijzondere woning. De jonge Annebeth van de Velde uit Den Haag bekommert zich om het lot van de ouderen in haar omgeving. En vooral de ouderen die wonen in het verzorgingshuis dat grenst aan de velden van de voetbalvereniging waarvan zij lid is. Samen met haar teamgenoten betrekt zij de ouderen bij het verenigingsleven. Ze haalt ze op om bij wedstrijden te kijken en organiseert bingo's in de kantine.Ned.2, 19.25-19.55u.

Radar. Consumentenprogramma. Reportage over duistere schoorsteenvegers. „De kap is kapot, of „de nokvorst ligt los”, zijn veelgehoorde argumenten. Extra werk dat schoorsteenvegers tegen extreem hoge tarieven en op intimiderende wijze aan de man proberen te brengen. Radar nodigt een paar schoorsteenvegers thuis uit en legt met de verborgen camera de werkwijze van hen vast. Verder aandacht voor de bezuinigingen op de huurtoeslag. Een miljoen huishoudens ontvangen huurtoeslag, uitbetaald door de belastingdienst. Door nieuw beleid van de regering, gaan deze gezinnen de komende jaren minder ontvangen terwijl de huurprijzen blijven stijgen. Presentatie: Antoinette Hertsenberg. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: Krimpen aan de Maas. Reportage over de snelst krimpende regio in Nederland: Zuid-Limburg. In gesprek met architecten, bestuurders en demografen, maar vooral ook met de bewoners van de krimpwijken wordt gezocht naar een antwoord op de vraag of van krimp een kans kan worden gemaakt. Sinds begin deze eeuw daalt de bevolking in Zuid-Limburg, de regio die door de mijnsluitingen van dertig jaar geleden toch al op grote economische afstand werd gezet. Twee architecten bekijken of de rond de mijnen gegroeide stedelijke agglomeraties terug moeten naar hun dorpse kernen. Wat moet daarvoor worden gesloopt? En kan Zuid-Limburg wellicht gebruik maken van de economische motoren van Aken, Luik en Hasselt? Ned.2, 20.55u.

Dokument: Monica en David. Monica en David hebben beiden het syndroom van Down. Ze zijn door hun respectievelijke ouders gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Ze zijn verliefd op elkaar en willen graag trouwen en kinderen krijgen. De ouders van Monica en David willen het allerbeste voor hun kinderen, maar beseffen ook dat hun zelfstandigheid niet zonder de steun van volwassenen kan. Monica en David worden een jaar dicht op de huid gevolgd terwijl ze zich voorbereiden op hun huwelijk door filmmaakster Alexandra Codina, die een nicht is van Monica. Ned.2, 23.00-23.55u.

Sport

Holland Sport. Gast is Michel Preud’homme, voetbaltrainer van FC Twente. Ned.3, 20.25-21.20u.

Barend & Barend. Gesprek met Oranje-spits Klaas-Jan Huntelaar. RTL 7, 22.00-23.00u.

Radio

Componist van de week: Guillaume Dufay. Van bastaardzoon tot gevierde componist: ook in de 15de eeuw was het mogelijk maatschappelijk op te klimmen. Guillaume Dufay (1397-1474) werd componist, zanger voor de Paus, vertrouweling van de Hertog van Savoye en kerkbestuurder in Cambrai. Hij schreef persoonlijk betrokken teksten en zette deze op ingenieus geconstrueerde muziek. Radio 4, 19.30-20.00u.