Speculatie over opzet bij brand

Een spectaculaire brand in het monumentale treinstation Haydarpasa in Istanbul heeft in Turkije tot verontruste speculaties geleid dat er kwade opzet in het spel is. De brand brak gisteren rond het middaguur uit onder het dak van het meer dan honderd jaar oude treinstation aan de Bosporus. Op dat moment waren lassers bezig met reparatiewerkzaamheden aan het dak. Het vuur vernietigde het grootste deel van het dak, en het gebouw liep grote schade op.

Het neo-klassieke treinstation, dat is gebouwd op 220 houten palen, is een beroemd baken aan de Aziatische kant van Istanbul. Het gebouw, ontworpen door Duitse architecten, werd in 1909 geopend als vertrekpunt van alle treinen naar het oosten en verbond het Ottomaanse Rijk zowel met Bagdad als Berlijn. Het is nu nog het drukste station van Turkije.

Maar projectontwikkelaars hebben vorig jaar hun oog op het station laten vallen. In de krant Habertürk werd vorig jaar onthuld dat het gemeentebestuur van Istanbul plannen heeft om het gebied rond het station te veranderen in een „entertainment en cultureel” centrum. De Turkse Spoorwegen hebben gevraagd om offertes. Op internetfora werd vanochtend druk gespeculeerd over kwade opzet om die plannen te versnellen. De Turkse kamer van architecten stelt vragen over de late reactie van de brandweer.