Sneeuw zorgt voor drukste avondspits ooit

Het winterweer leidde vanavond tot lange files op de Nederlandse wegen. De Verkeersinformatie van de ANWB telde 871 kilometer file en dat maakt vanavond de drukste avondspits ooit. De drukste spits ooit was in de ochtend van februari 1999: 975 kilometer.

Normaal telt Nederland op maandag rond dit tijdstip zo’n tweehonderd kilometer file. De ANWB sprak van een “gigadrukte” op de wegen. Alles heeft te maken met het sneeuwfront dat van het oosten naar het westen trekt. De files ontstaan vooral doordat het verkeer vanwege de sneeuw stapvoets gaat rijden. Vooral in de regio’s Utrecht en Amsterdam passen automobilisten hun tempo merkbaar aan.

De drukste spits in de geschiedenis van Nederland was op 8 februari 1999. Toen leidden flinke sneeuwval en een aantal gekantelde vrachtwagens in de ochtendspits tot 975 kilometer file. Vandaag komt op de derde plaats in de top-10, net achter 25 maart 2008, de dag na Pasen, toen er 17 kilometer meer stond dan vandaag.

NS zegt geen problemen te hebben
De dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft maandagmiddag geen last van de sneeuwval. Het winterse weer leidde volgens de NS tot vijf uur nergens in het land tot noemenswaardige vertragingen.

    • Jules Seegers