Ruiken zwetende mensen hun eigen geur niet?

Inge de Laat uit Joure zat onlangs naast iemand in de trein die een „sterke transpiratielucht” had. Ruikt die persoon zijn of haar eigen geur niet, in tegenstelling tot de medereizigers?

Soms ruik je jezelf wel, soms ruik je jezelf niet, zegt emeritus hoogleraar zintuigonderzoek Jan Kroeze. Het hangt er van af hoe constant de geur is, legt hij uit.

In je neus zitten receptoren die geuren opvangen. Je hersenen merken een lucht alleen op wanneer die receptoren in je neus een verandering in geur opvangen. „Als er continu dezelfde hoeveelheid van een bepaalde geur je neus inkomt, nemen je hersenen geen verandering waar en ruik je dus niets”, zegt Kroeze.

Kroeze geeft een voorbeeld: „Wanneer je een restaurant bezoekt waar net de muren zijn geverfd, zal je de verflucht na tien minuten niet meer ruiken omdat de geur hetzelfde blijft. Maar de geuren van het eten zal je wel ruiken.” De deur van de keuken gaat namelijk steeds open en dicht, verschillende gerechten komen af en aan. Die geuren veranderen steeds en dus ruik je ze ook.

Zo zou je je eigen zweetvoeten ook wel eens kunnen ruiken wanneer je je schoenen uitdoet, omdat de geur de hele dag weggestopt zat in je schoenen. Wanneer je je schoenen uitdoet komt er een nieuwe geur je neus binnen en merken je hersenen de onaangename zweetlucht op.

Mensen die de hele dag „een niet zo’n proper luchtje” met zich meebrengen zullen zich niet zo bewust zijn van hun lucht, zegt Kroeze, omdat die geur de hele tijd hetzelfde blijft.

Vervelend voor zwetende mensen en misschien nog wel vervelender voor de mensen om hem of haar heen. De oplossing ligt echter voor de hand, zegt coach en arbeids- en organisatiepsycholoog Yvonne Knape. „Het is heel lastig, maar je moet er dan toch gewoon wat van zeggen.”

Het is belangrijk dat je dat gesprek voert op een respectvolle manier, zegt Knape. „Doe het niet op een volle werkvloer maar neem de persoon apart en probeer hem in zijn of haar waarde te laten.” Dat is ook voor je eigen bestwil: als je te direct bent kun je de persoon kwetsen. Dan komt de boodschap niet aan en zal er maar weinig veranderen aan die vervelende stank.

Weet je van jezelf dat je niet altijd even lekker ruikt, dan is het volgens Yvonne Knape verstandig om anderen even te waarschuwen. „Als ik zelf de vorige avond veel knoflook op heb bijvoorbeeld, vertel ik mensen van tevoren dat ze maar beter op een afstandje kunnen blijven.”

Thomas Moerman

    • Thomas Moerman