Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Rijksmuseum moet schilderij teruggeven, en dat is treurig

Het Rijksmuseum in Amsterdam moet het schilderij ´Winterlandschap´ van Jan van de Velde II (circa 1593-1641) teruggeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Het schilderij was in 1933 door nazi´s geroofd van Curt Glaser, een prominente Duitse kunsthistoricus van joodse afkomst die vanaf 1924 directeur was van de Staatliche Kunstbibliothek in Berlijn.

Na een aantal omzwervingen kwam het werk van Van de Velde in 1935 terecht in het Rijksmuseum, door een schenking van een particuliere verzamelaar. Sindsdien is het schilderij onderdeel van de Nederlandse rijkscollectie. De Restitutiecommissie meent dat Glaser het kunstwerk in 1933 „onvrijwillig verloor, als gevolg van de vervolgingsmaatregelen die het naziregime tegen hem ondernam”.

Kunstredacteur Sandra Smallenburg meldt dat het niet om een schilderij van miljoenen gaat. `Maar ieder schilderij dat het museum verlaat is natuurlijk treurig.´

Lees hier een discussie over de teruggave van oorlogskunst.