Rhonda Byrnes Power

Cover van het boek The Power van Rhonda Byrne

Word verliefd op het leven; wie goed doet, goed ontmoet; als je positieve kracht uitstraalt, zul je positieve reacties krijgen; alleen als je gelukkig bent, zal je het geluk in andere mensen kunnen ervaren; als je niet gelukkig bent, dan wil je het niet genoeg. Zo luidt, kort samengevat, de boodschap van The Power (Kosmos, € 17,95) van bestsellerauteur Rhonda Byrne, die daarvoor ook al The Secret had geschreven. Een overbodig boek volgens de auteur zelf in haar voorwoord, waarin ze schrijft: ‘Je hoeft The Secret niet te hebben gelezen om met The Power je leven te veranderen, want alles wat je moet weten, staat in The Power.’ Een eerlijkheid die te prijzen is, alleen jammer dat ze daar nu pas mee komt. Het is eenvoudig om The Power af te kraken en te stellen dat mensen die zeggen dat alles wat gebeurt het gevolg is van wat je gewenst hebt, gevaarlijk gek zijn, en dat een dergelijk boek juist negatieve energie oproept, maar daar gaat het nu even niet om.

Waar het om gaat is ‘the event’ dat de Nederlandse uitgever had georganiseerd gisteren in de V&D in Utrecht. Iedereen die zijn droom – durf ze uit te spreken, misschien komen ze uit! – aan een cameraman vertelde, kreeg een gratis exemplaar van het boek. En bovenal: enkele dromen worden door uitgeverij Kosmos waargemaakt.

Geweldig idee dat ik natuurlijk niet voorbij kon laten gaan. Om in de stemming te komen werkte ik een lekkere ‘powerdrink’ naar binnen en ontbeet met de ‘powerkoeken’ die daar op tafel lagen. Vervolgens liet ik me een ‘powermassage’ welgevallen en hoorde enkele dromen die door mensen werden uitgesproken.

‘Ik wil een cowboy-cd opnemen met een steelguitar’, ‘ik wil een meet & greet met Robbie Williams’, ‘ik wil een internationale baan’, ‘ik wil een kind’ en een meisje van 7 jaar: ‘ik wil lang haar’, ‘ik wil een huis aan de Rivièra’. Daar zitten best dromen bij die de uitgeverij kan verwezenlijken, maar sommige zijn toch wat lastig. Hoe bezorg je iemand een kind? Ik bedoel: als uitgever? En dat geldt ook voor iemand die een vaste baan én een goede relatie met zijn vrouw wenst.

Dan heeft iemand die een bezoek aan een dochter die vrijwilligerswerk in Nicaragua doet meer kans, of de vrouw die de as van een dode zuster wil uitstrooien tijdens een cruise of iemand die na een relatiebreuk in Nieuwegein wil gaan wonen.

Ik had het niet verwacht, maar behoorlijk wat mensen durfden hun droom uit te spreken voor de camera. En natuurlijk waren daar brede wensen bij als een goede gezondheid en geluk voor d e kinderen, een fijn leven. Dat soort dromen past goed binnen de opzet van The Power. Want gezondheid is veel eenvoudiger dan we dachten, een kwestie van de energie die je uitstraalt: ‘Als je gelooft dat je lichaam achteruitgaat als je ouder wordt en dat ziekte onvermijdelijk is, zend je dat gevoel uit en moet je de wet van de aantrekkingskracht het je teruggeven, in de omstandigheden en toestand van je gezondheid en je lichaam.’

De bekende boodschap dus, die geslikt wordt als zoete powerkoek: de verkoop is enorm. En dat treft, want een van Byrnes motto’s is: ‘zeg ja tegen geld’ (p.158).

Toef Jaeger

Bekijk de trailer van het boek op: www.the-power.nl

    • Toef Jaeger