President Lee waarschuwt Noord-Korea niet opnieuw aan te vallen

Zuid-Koreaanse mariniers kijken naar een live uitzending van president Lee Myung-bak op Yeonpyeong eiland, Zuid-Korea ( Foto AP)

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft Noord-Korea vandaag gewaarschuwd Zuid-Korea niet opnieuw aan te vallen. Hij zei dat Noord-Korea ,,de prijs zal moeten betalen”, als er toch een nieuwe actie komt, dit meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

In een televisietoespraak van zeven minuten liet Lee weten dat hij zich er verantwoordelijk voor voelt dat zijn land niet in staat is gebleken de Zuid-Koreaanse burgers te beschermen tegen de Noord-Koreaanse agressie. Dinsdag kwamen vier Zuid-Koreanen om het leven bij een Noord-Koreaanse aanval met granaten op een Zuid-Koreaans eiland. Noord-Korea zei geprovoceerd te zijn door Zuid-Koreaanse legeroefeningen op zee.

,,Militaire aanvallen op burgers zijn een onmenselijke misdaad, die strikt verboden is in oorlogstijd. Ik kan niet anders dan mijn verontwaardiging uiten over de meedogenloosheid van het Noord-Koreaanse regime”, zei de president.

,,Als het Noorden opnieuw het Zuiden provoceert, dan zorgen wij ervoor dat het de prijs betaalt, zonder mededogen”, aldus Lee.

Kort na de uitzending dreigde Noord-Korea opnieuw met militaire aanvallen, als de marines van beide landen de territoriale wateren van het communistische land schenden.

Houding China
China heeft de beschieting van het Zuid-Koreaanse eiland nog steeds niet openlijk veroordeeld. ,,Zonder een Chinese  veroordeling hebben Seoul en  Washington al helemaal geen behoefte aan een hernieuwd zespartijenoverleg”, schrijft China-correspondent Oscar Garschagen vandaag in NRC Handelsblad. ,,Sterker nog, hervatting van dat overleg wordt beschouwd als beloning aan Noord- Korea voor misdadig gedrag.” Garschagen spreekt met professor Shen Dingli van het  Korea Instituut van de Fudan Universiteit in Shanghai:

„Het hele punt is dat China  zichzelf buitenspel aan het zetten  is. We willen om begrijpelijke redenen de autoriteiten in Pyongyang niet onder zware druk zetten. We blijven hopen op voorspelbaar en vreedzaam gedrag. Maar  dat was en is een illusie. De Chinese publieke opinie stelt zich terecht de vraag wat onze vriendschapsrelatie nog waard is als  Noord-Korea de spanningen doelbewust opvoert. Iedereen beseft  steeds beter hoe riskant dat is”,  zegt professor Shen Dingli.

    • Marije Willems