Pedo-killer krijgt acht jaar cel en tbs

Bart H. (25) uit Veendam is vandaag in Arnhem door de rechtbank veroordeeld voor moord op Paul Schaap. H. wurgde zijn 52-jarige slachtoffer en sneed hem daarna de keel door. Schaap had zich geprofileerd als pedofiel en satanist. Bart H. krijgt acht jaar cel en dwangverpleging.

Moordenaar wilde kinderen beschermen
Als motief droeg Bart H. aan dat hij zelf als kind misbruikt zou zijn. Hij bekende de moord vorig jaar maart, een maand nadat deze had plaatsgevonden. H. bleek daderkennis te hebben; zijn latere ontkenning bij de rechtbank en in hoger beroep was daardoor niet meer overtuigend.

H. zocht via een pedofielensite contact met Paul Schaap. De afspraak mondde uit in een bezoek aan diens huis waar de moord plaatsvond. Bart H. houdt volgens deskundigen een stuwmeer van woede en haat in bedwang en de kans op nieuwe strafbare feiten is zonder behandeling groot. Daarom is gedwongen verpleging geadviseerd. De verpleging begint – ook volgens advies van deskundigen – na het uitzitten van een derde van de celstraf.

    • Jules Seegers