Pedaal breekt, weg overwinning

Negen keer won Sven Nys het eindklassement om de Superprestige bij de veldrijders, waarvan de laatste vijf jaar op rij. Gisteren wilde de Belg in Gieten de basis verstevigen voor een tiende eindzege. Alles verliep volgens plan, tot de sterkste vier renners zich opmaakten voor de eindsprint. Bij het aanzetten brak ineens de pedaal van Nys, en liep zijn ketting eraf. Lopend kwam de Belgisch kampioen als vierde over de finish, achter winnaar Tom Meeuwsen, Radomir Simunek en Dieter Vanthourenhout.

„Ik had heel mijn weekend zo ingedeeld om hier te kunnen winnen”, treurde Nys (34) na afloop voor de Belgische televisie. „Als je dan de das om wordt gedaan door iets waaraan je niets kunt doen, blijft dat toch hangen.”

Een dag eerder eindigde Nys als derde in de door Niels Albert gewonnen wereldbekerwedstrijd in Koksijde. Albert en Zdenek Stybar, tweede in Koksijde, speelden in Gieten geen rol van betekenis. „Door hun mindere prestaties doe ik toch goede zaken”, concludeerde Nys, die na vijf van de acht wedstrijden de leiding in de Superprestige behoudt. „Maar ik had hier moeten winnen.”