Opluchting op beurzen over Iers reddingsplan

Op een vlooienmarkt in Dublin proberen aanwezigen zich bij een vuurtje warm te houden. Ieren zijn de afgelopen twee decennia aanzienlijk rijker geworden door buitenlandse investeringen en de Europese interne markt. Sinds het barsten van de vastgoedbubbel is Ierland in crisis. Het land krijgt een miljardenlening, maar moet ook fors bezuinigen. Foto AP People use a fire to keep warm at the flea market in Dublin, Ireland, Sunday, Nov. 28, 2010. Debt-crippled Ireland has completed negotiations for an EU-IMF bailout and a deal will be ratified and published by fellow European governments within hours, Prime Minister Brian Cowen said Sunday. Cowen said in a statement that Dublin talks which began Nov. 18 with International Monetary Fund, European Commission and European Central Bank experts "are concluding today" in Brussels. He says the Irish Cabinet met late Saturday to approve the plans. (AP Photo/Peter Morrison) AP

Beleggers reageren positief op het Ierse reddingsplan ter waarde van 85 miljard euro waar Europese ministers van Financiën gisteren overeenstemming over hebben bereikt.

Op de beurs in Dublin stonden de aandelen van de noodlijdende Ierse banken rond de middag in de plus. De koers van Bank of Ireland was 19 procent meer waard dan het slot van vrijdag. Allied Irish Banks was 9 procent meer waard. Anglo Irish, de andere grote Ierse bank die miljarden aan steun heeft ontvangen, is genationaliseerd waardoor de aandelen niet op de beurs verhandeld worden. De koers van de euro ten opzichte van de dollar bleef stabiel op 1,32.

Een akkoord over de lening werd gisteren bereikt na overleg tussen de Europese ministers van Financiën. Daaraan deden ook mee president Sarkozy van Frankrijk, de Duitse kanselier Merkel, Commissievoorzitter Barroso, president van de Europese Centrale Bank Trichet en EU-voorzitter Van Rompuy. Van de 85 miljard euro zal Ierland 10 miljard gebruiken als kapitaalinjectie voor de banksector, aldus de Ierse premier Brian Cowen. 25 miljard zal bewaard worden mocht banksector nog meer steun nodig hebben. Het grootste deel, 50 miljard euro, wordt gebruikt om de openbare financiën op orde te krijgen.

Ierland draagt zelf 17,5 miljard euro bij aan het steunpakket. Onderhandelaars van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie wilden dat Ierland de pensioenreserves inzet. Tot nu toe was het onder Europese regels niet mogelijk om het pensioengeld direct te gebruiken. Eerder kondigde Ierland wel aan dat het nationale pensioenfonds aandelen Allied Irish zou kopen als deze bank niet genoeg kapitaal op de markt kon ophalen om de buffers te verstevigen.

Dat Europa gisteren de lening aan Ierland goedkeurde was weinig verrassend, wel opmerkelijk was het akkoord om een permanent steunfonds op te richten. Het huidige fonds voor landen in financiële problemen loopt in 2013 af. Na een voorstel van Frankrijk en Duitsland besloten de ministers een permanent reddingsmechanisme te creëren. Hoe dit mechanisme precies gaat werken is nog niet uitgewerkt, maar een belangrijk kenmerk is de mogelijkheid om obligatiehouders te korten. Als een land beroep doet op het fonds kan afgesproken worden dat de houders van staatsobligaties deels het recht op terugbetaling verliezen. Het is een manier om de private sector (vooral banken) mee te laten betalen aan een reddingsoperatie.