Ook Nederland in stukken genoemd

Tot nu toe hebben de WikiLeaks-documenten nog geen schokkende zaken over Nederland opgeleverd.

De naam van Nederland komt 2.745 maal voor in de ruim 251.000 documenten die WikiLeaks de komende tijd wil vrijgeven. Dit blijkt uit een overzichtstabel. Volgens The New York Times en The Guardian, die al wel inzicht hebben gekregen in alle documenten, beschikt de klokkenluiderssite over 3.021 rapportages die door de Amerikaanse ambassade in Den Haag zijn opgesteld.

Een document van de ambassade dat nog niet op een openbare site is gepubliceerd, maar waarover deze krant beschikt, betreft een verslag van een telefonisch gesprek dat ambassadeur Roland Arnall op 15 februari 2007 voerde met aanstaand minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA). In dat onderhoud laat Verhagen weten verrast te zijn over het besluit van de Verenigde Staten in 2003 om Irak binnen te vallen. Iran was in die tijd een groter gevaar, vond Verhagen.

De ambassadeur tekende uit Verhagens mond op dat hij in de pers vaak werd afgeschilderd als te pro Amerikaans. Zelf zag hij zijn houding meer als eerbetoon aan de Verenigde Staten die in 1945 tot de bevrijders van Nederland behoorden.

In de documenten bevestigt een Amerikaanse diplomaat de aanwezigheid van kernwapens in Nederland. In een bericht van november 2009 van de Amerikaanse ambassade in Duitsland is sprake van kernwapens van de VS in Duitsland, België en Turkije.

Het Nederlands kabinet heeft de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland nooit bevestigd. Het werd wel altijd vermoed.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen dat ook het departement wacht op de publicaties van WikiLeaks.