Nucleaire expert Iran gedood

Mannen op motorfietsen hebben vandaag in twee afzonderlijke incidenten explosieven bevestigd aan de auto’s waarin twee Iraanse kerngeleerden in Teheran naar hun werk reden en deze tot ontploffing gebracht. Daarbij kwam een van de geleerden om het leven; de tweede werd ernstig gewond, zo heeft de staatstelevisie gemeld.

De televisie gaf meteen Israël de schuld. Zeker twee andere Iraanse kerngeleerden zijn in de afgelopen paar jaar vermoord in wat volgens Iran een campagne is om zijn nucleaire programma te saboteren.

De dode, professor Majid Shahriari, was betrokken bij een belangrijk project van de nationale atoomenergie organisatie, zo zei de chef van het agentschap, Ali Akbar Salehi. Hij gaf geen bijzonderheden. De gewonde geleerde, Fereidoun Abasi, een laser-expert bij het ministerie van Defensie.

Salehi, die ook vicepresident is, waarschuwde tegelijk dat „het geduld van de Iraanse natie grenzen heeft”.

De manier waarop de aanslag werd uitgevoerd had overeenkomsten met de laatste moordaanslag, op 12 januari op professor Masoud Ali Mohammadi, die eveneens was verbonden aan het atoomenergie agentschap. Hij vond de dood toen een aan een motorfiets bevestigde bom bij zijn woning ontplofte. Iran zegt dat zijn nucleaire programma vreedzaam is, maar documenten die gisteren door WikiLeaks naar buiten werden gebracht geven aan dat daar internationaal weinig geloof aan wordt gehecht. (AP, AFP)