Nu ook natuurijs voor 'gekke Bob'

Gisteren won Bob de Jong nog afgetekend de tien kilometer bij wedstrijden om de wereldbeker schaatsen in het Noorse Hamar. Vanavond start hij in de eerste marathon op natuurijs, in Noordlaren. „Ze hadden het voor mij niet beter kunnen plannen”, lachte de olympisch kampioen van 2006.

De Jong (34) komt dit seizoen uit voor de BAM-marathonploeg van coach Jillert Anema, die ook op de langebaan opvallend goed presteert. Bij het Nederlands kampioenschap afstanden won de diesel uit Leimuiden begin deze maand de tien kilometer, voor ploeggenoten Bob de Vries en Jorrit Bergsma. Na een zege op de vijf kilometer bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, was hij gisteren in een tijd van 13.05,83 in het sfeerloze Hamar ook de sterkste op de langste afstand. De Rus Ivan Skobrev werd op ruim vijf seconden achterstand tweede, Bergsma in 13.13,98 derde.

Vorig seizoen leed De Jong in het Vikingskipet juist een opvallende nederlaag op de tien kilometer. Na een dappere aanval werd hij in de slotfase van de race voorbij gedenderd door een ontketende Sven Kramer. „Gekke Bob”, lachte de TVM-kopman na afloop.

Inmiddels is Kramer (24) geveld door een mysterieuze bovenbeenblessure, waardoor hij dit seizoen niet in actie komt. De Jong gaf na een bronzen medaille op de olympische tien kilometer, waar Kramer werd gediskwalificeerd, zijn carrière een nieuwe impuls bij de BAM-marathonschaatsers.

Nadat hij een paar jaar geleden al eens twee marathons uitreed in de achterhoede, wilde de wereldkampioen junioren van 1995 en ’96 komend weekeinde meedoen aan een marathon op kunstijs in Enschede. Nu volgt een paar dagen eerder zijn debuut op natuurijs. „Ik ben er mooi bij in Noordlaren”, jubelde De Jong gisteren.

Vanmorgen maakte ijsclub De Hondsrug bekend dat het ijs op de ondergelopen sintelbaan dik genoeg is, ruim 3,5 centimeter. De marathonschaatsers rijden 125 ronden van 400 meter. Schaatsbond KNSB hoopt dat de wedstrijd in Noordlaren de eerste is van een marathonvierdaagse. De andere wedstrijden zouden later deze week gehouden kunnen worden in Haaksbergen, Veenoord en Gramsbergen.

De eerste marathon op natuurijs werd drie keer op een eerdere datum verreden, in Veenoord. Op 20 november 1965 won Jan Halfweg, op 21 november 1993 Edward Hagen en op 22 november 1995 René Ruitenberg.