nrc.next nu ook als app

Verveeld op reis? Krant niet bezorgd? Allergisch voor drukinkt? Of papier? Een partner die de krant altijd jat? Al die problemen zijn per direct opgelost, want nrc.next heeft nu een eigen app voor de iPhone en iPad. Voortaan kan je de krant lezen waar en wanneer je maar wilt.

Je kan de digitale next op twee manieren lezen, namelijk mét of zonder krantenopmaak. Bij de eerste optie zie je de krant zoals onze beeld- en eindredactie die gemaakt heeft. Je swiped door de pagina’s heen en kan tot op leesbaar niveau inzoomen. Als je op een stuk klikt, springt er een tekstversie in beeld. Bij de tweede optie kan je per sectie (Internationaal, Nederland, Economie) door de krant bladeren. Je ziet het artikel dan in een speciale iPad-opmaak – met bijvoorbeeld grotere foto’s – en kan makkelijk naar een volgend stuk swipen. Welke optie je ook kiest, je kan de tekst altijd vergroten of verkleinen.

Lang leve de leesbaarheid.

De krant komt elke morgen om 6.30 uur online. Downloaden kost 79 cent, behalve als je abonnee bent. In dat geval kan je op account.nrc.nl een iPad- en iPhone-account aanmaken.

Deze app vormt de basis, het is een eerste stap. Wat we nu hebben gedaan, is hetzelfde als wat Apple doet: een app een interface geven die lijkt op de oorspronkelijke drager. In de notitie-app schrijf je op papier, de adresboek-app heeft een ringband en de iBooks staan op een boekenplank en hebben ezelsoren. Onze app doet hetzelfde voor de krant: je bladert, ziet onze selectie en je krijgt ’m één keer per dag ‘bezorgd’.

De volgende stap die we willen maken is spannender: apps bedenken vanuit de drager zélf. Hoe kunnen we nieuws brengen op een iPad-manier? We hebben al veel ideeën opgedaan tijdens ons appcamp vorige maand. Via de nextblog riepen we lezers op naar de Rotterdamse redactie te komen om te bouwen aan de nieuwsapp van de toekomst.

Een groepje bedacht een navigatie die op fotografie gebaseerd is, een andere bouwde via Twitter en Facebook een opiniepagina nieuwe stijl. Beide ideeën zijn nu in ontwikkeling. Ook zijn we bezig met een verbeterde kiosk en een In Beeld-slideshow. Heb jij nog suggesties of kritiek? Ze zijn zeer welkom op nrcnext.nl/ipadapp. Daar kan je ook de app downloaden.

    • Ernst-Jan Pfauth