Nog meer FIFA-leden in opspraak

Er zijn meer leden van de FIFA die smeergeld hebben aangenomen. De Süddeutsche Zeitung zegt te beschikken over de namen van drie corrupte leden: Ricardo Teixeira (Brazilië), Nicolas Leoz (Paraguay) en Issa Hayatou (Kameroen).

Elk lid van het FIFA-comité brengt donderdag een stem uit voor een van de kandidaat-organisatoren van het WK 2018 en 2022. Voor 2018 zijn Engeland, Rusland en de gezamenlijke voorstellen van Nederland/België en Spanje/Portugal in de race. Eerder kwamen al FIFA-leden in opspraak toen bekend werd dat ze bereid waren hun stem te verkopen. Daarop ontnam de FIFA de drie hun stemrecht.

De lijst die de Süddeutsche Zeitung heeft zou dezelfde zijn als vanavond om 21:30 in het BBC-programma Panorama openbaar wordt gemaakt. Engeland was lange tijd favoriet om de WK-eindronde van 2018 te mogen organiseren, maar het land vreest dat FIFA-leden uit rancune niet voor Engeland kiezen, nu het BBC-programma de corruptie van enkele van hun leden aan het licht brengt.

Het omkopen zou zijn gebeurd tussen 1989 en 1999. Een van de drie, de Kameroener Hayatou, is voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF.

    • Peter Zantingh