Nader bekeken

Het regende dit weekeinde medailles voor de Nederlandse zwemploeg. Op de EK kortebaan in Eindhoven behaalde Nederland 22 medailles, een record: negen keer goud, acht maal zilver en vijf keer brons. Het oude record stond op vijftien medailles, bij de EK in 1998 (Sheffield).

Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo onderscheidden zich met ieder vier gouden medailles, waarvan twee op de estaffettes vrij en wissel. Dekker, net hersteld van een slepende schouderblessure, was ongenaakbaar op de 50 en 100 vlinder. Kromowidjojo heerste in haar ‘eigen’ bad op de 50 en 100 vrij. Op de 50 vrij zwom ze gisteren een wereldtijd: 23,58, net boven het wereldrecord van Marleen Veldhuis (23,25). Femke Heemskerk doorbrak een barrière met haar eerste grote individuele titel, de 200 vrij. Moniek Nijhuis won de 100 school.

Robin van Aggele, alleen nog te zien op de kortebaan, was de enige Nederlandse man met goud, op de 50 school. De EK kende niet de sterkste bezetting. De Fransen, Zweden en Britten ontbraken omdat zij zich voorbereiden op de WK in Dubai, volgende maand.