'Na ingreep Rijk stopt kwart orthodontisten'

Een kwart van de orthodontisten sluit zijn praktijk als zorgautoriteit NZa de korting van 34 procent op hun tarieven handhaaft. De tarieven die de NZa betaalt voor bepaalde behandelingen, vormen het inkomen van de orthodontisten. Vrijwel alle orthodontisten denken dat de wachtlijsten voor tandheelkundige behandelingen na deze maatregel oplopen.

Dat staat in een onderzoek dat het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven binnenkort zal publiceren. In opdracht van de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) zijn bijna zeshonderd orthodontisten en tandartsen ondervraagd.

De NZa besloot in juni dit jaar het tarief voor orthodontisten 34 procent te verlagen. Tandartsen die orthodontie erbij doen, krijgen rond 38 procent minder. De maatregel gaat op 1 januari in. Orthodontisten verdienen per jaar ruwweg 140.000 euro bruto.

Nederland heeft 200 orthodontisten en 100 tandartsen die bijna alleen orthodontistische zorg geven. Ze maken beugels om scheefgroei van tanden of kaak te corrigeren. Een beugelbehandeling (inclusief een maandelijkse controle) kost 1.500 tot 2.500 euro, dat is een kwart voordeliger dan gemiddeld in Europa.

Na de korting zullen orthodontisten vaker doorverwijzen naar ziekenhuizen, zeggen de onderzoekers. Ook gaan ze vaker goedkoper materiaal gebruiken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit, zeggen de orthodontisten. Ze verwachten dat de wachtlijsten zullen groeien, omdat een deel van de tandartsen en orthodontisten ermee ophoudt of failliet gaat en de vraag naar tandheelkundige hulp toeneemt, omdat de prijs van de behandeling door de tariefkorting sterk daalt.

De NZa is niet onder de indruk van de verwachte faillissementen. „Bij eerdere kortingen is dit ook gezegd en toen moesten er slechts twee hun praktijk sluiten”, zegt de woordvoerder. De NZa doet ook onderzoek naar de gevolgen van de korting. Als blijkt dat de maatregel bijvoorbeeld ten koste gaat van de de bereikbaarheid op het platteland, past de NZa het besluit aan.

    • Frits Baltesen