Moslimbroeders verliezen in Egypte

De fundamentalistische Moslimbroederschap zegt zware verliezen te hebben geleden in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Egypte, gisteren. Ze vormt nu nog met 88 parlementsleden – 20 procent van het totaal – het grootste oppositieblok in het Lagerhuis. Staatsmedia meldden dat kandidaten van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) bijna overal voorlagen op de oppositie of al gewonnen hadden. In het huidige parlement heeft de NDP van president Mubarak zo’n 70 procent van de zetels.

Volgens de oppositie hebben de autoriteiten zwaar geknoeid. Buitenlandse waarnemers werden helemaal niet toegelaten; binnenlandse waarnemers zoveel mogelijk buiten de deur gehouden. De Broederschap zegt dat haar aanhangers bij sommige stembureaus door veiligheidsagenten of ongeregelde bendes werden gedwongen op de NDP te stemmen.

De opkomst was volgens de officiële cijfers 25 procent. Maar mensenrechtenorganisaties denken dat niet meer dan 10 procent van de kiezers heeft gestemd. Dat was in elk geval meer dan de 3 procent die volgens officieuze bronnen in 2005 ging stemmen.

De Broederschap is als religieuze partij officieel verboden, maar nam zoals ook in 2005 met ‘onafhankelijke’ kandidaten deel aan de verkiezingen. Voor de verkiezingen waren meer dan duizend Moslimbroeders gearresteerd. Ook waren onafhankelijke satellietzenders aan banden gelegd.

„Niet een van onze kandidaten heeft in een keer een zetel gewonnen”, aldus Saad al-Katatni, het hoofd van de Moslimbroeders in het parlement. Volgens hem hebben slechts enkelen voldoende stemmen behaald voor de tweede ronde op 5 december. Hij gaat ervan uit dat de Broederschap de facto buiten het parlement wordt gehouden. Ook de conservatieve Wafd-partij zegt nog geen enkele zetel te hebben. De officiële uitslagen worden morgen verwacht. (AP, Reuters, AFP)