Kort nieuws Sport

Van Gelder stuurt aan op verzoening met turnbond

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 nov. Yuri van Gelder wil zich verzoenen met de turnbond (KNGU), nadat hij zeven weken terug uit de WK-ploeg was gezet wegens hernieuwd cocaïnegebruik. Vorige week heeft er een eerste gesprek plaatsgehad tussen in ieder geval de advocaten Harro Knijff (turnbond) en Cor Hellingman (Van Gelder). Over eventueel andere aanwezigen wilde niemand mededelingen doen; evenmin over de inhoud van de gesprekken. Dát beide partijen om tafel hebben gezeten kan als een inschikkelijker houding van Van Gelder uitgelegd worden. De ringenspecialist verklaarde onmiddellijk na zijn verwijdering uit de WK-ploeg te willen breken met de turnbond en een claim voor reputatieschade in voorbereiding te hebben. Intussen is het Van Gelder duidelijk geworden dat hij voor deelname aan wedstrijden de turnbond nodig heeft. De KNGU is onder voorwaarden bereid tot een samenwerking met Van Gelder. Volgens KNGU-voorzitter Jos Geukers is de relatie nog dermate broos dat er alleen over de onderlinge verhoudingen en niet over juridische zaken is gesproken. Geukers weigerde commentaar te geven op de uitspraak van turner Arjan Butter in de GPD-bladen dat Van Gelder tegenover de gehele WK-ploeg heeft toegegeven dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt.

Ruiters succesvol in het buitenland

Stockholm, 29 nov. Drie Nederlandse springruiters hebben gisteren een Grote Prijs in het buitenland gewonnen. In Zweden was Leon Thijssen de beste in de GP van Stockholm. Met zijn paard Tyson bleef de ruiter in de barrage foutloos en zette hij de snelste tijd neer, voor de Zweedse favoriet Douglas Lindelöw. Thijssen was vorige week bij Jumping Indoor Maastricht ook al de sterkste. Willem Greve was de tweede succesvolle Nederlander het afgelopen weekend. In Duitsland won Greven gisteren met Ukato de GP van Dresden. De combinatie werd vorige week nog tweede in de Grote Prijs van Maastricht. In Brussel won Gerco Schröder gisteren ook de Grote Prijs. In de Belgische hoofdstad bleef Schröder op de rug van zijn paard New Orleans foutloos in de barrage. Ook dressuuramazone Adelinde Cornelissen was succesvol. In Stockholm won zij met het paard Parzival een wedstrijd in de wereldbeker. Anky van Grunsven werd tweede met haar paard Painted Black, Edward Gal eindigde als derde met Next One. (ANP)

Herzog winnares van Warandeloop

Tilburg, 29 nov. Adrienne Herzog heeft gisteren de internationale Warandeloop gewonnen. De langeafstandsloopster was in Tilburg de snelste over 8.100 meter. Herzog won in 27 minuten en 30 seconden. Ze had veertien seconden voorsprong op de nummer twee, de Belgische Veerle De Jaeghere. Voor Herzog was de Warandeloop een test op weg naar de Europese kampioenschappen in het Portugese Albufeira op 12 december. Vorig jaar won de atlete in het Ierse Dublin nog een bronzen medaille. Bij de mannen won de Duitser Steffen Uliczka de race over tien kilometer. De Nederlander Kalid Choukoud eindigde op vijf seconden als tweede. (ANP)

Eerste seizoenszege voor Sauerbreij

Hochfugen, 29 nov. Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft zaterdag de sterk bezette Europa Cup parallelreuzenslalom in het Oostenrijkse Hochfugen gewonnen. Het was de eerste zege van het seizoen voor de olympisch kampioen op dit onderdeel. Sauerbreij versloeg in de finale de Oostenrijkse Patrizia Kummer. (ANP)