Kort nieuws Buitenland

Israël bouwt detentiecentrum voor illegalen

Door onze correspondent

jeruzalem, 29 nov. Israël gaat een detentiecentrum bouwen voor duizenden illegale migranten. Dat heeft de regering gisteren besloten. De migranten zullen van daaruit gedeporteerd worden. Israël kent een scherpe toename van migranten uit Afrika, die op zoek zijn naar werk, of oorlogen ontvluchten. Premier Netanyahu omschreef hen als „een bedreiging voor het karakter van het land”, omdat ze niet joods zijn. Netantayu wil de komst van niet-joodse migranten ontmoedigen, onder meer door de bouw van het detentiecentrum en een barrière aan de Egyptische grens. Het detentiecentrum zal in de Negev-woestijn gebouwd worden.

Hof Lahore: vrouw krijgt geen gratie

Lahore, 29 nov. Het Gerechtshof in Lahore heeft vandaag bepaald dat de Pakistaanse president Zardari geen gratie mag verlenen aan Asia Bibi, de 45-jarige christelijke vrouw die ter dood is veroordeeld voor blasfemie. Volgens Bibi is zij valselijk beschuldigd door islamitische vrouwen die vonden dat zij niet van hetzelfde water mocht drinken. Begin deze maand werd zij ter dood veroordeeld, wat leidde tot protesten uit de hele wereld. Zardari wilde haar vorige week gratie verlenen, maar het hof oordeelde vandaag dat het zelf bepaalt welke straf Bibi in hoger beroep moet krijgen. (Reuters)

Coalitie Hamburg valt uiteen

Door onze correspondent

Berlijn, 29 nov. De regerende coalitie van christen-democraten en Groenen in de havenstad Hamburg, de eerste van deze samenstelling in Duitsland, is gisteren uiteengevallen. Begin volgend jaar worden waarschijnlijk nieuwe verkiezingen gehouden. Het politieke experiment in de Hanzestad heeft krap drie jaar geduurd en gold als mogelijk maatgevend voor landelijk niveau. De samenwerking tussen christen-democraten en Groenen liep spaak nadat onlangs Hamburgs burgemeester Ole von Beust aftrad. Hij kon goed overweg met Groenen-chef Christa Goetsch. De bezuinigingen die de opvolger van Von Beust, Christoph Ahlhaus, wil doorvoeren, zijn de directe aanleiding van de breuk.

In Slowakije wint links verkiezingen

Bratislava, 29 nov. De linkse oppositie in Slowakije heeft gisteren bij de gemeenteraadsverkiezingen een ruime overwinning geboekt. De Sociaal-Democratische Partij (Smer) won daarnaast het burgemeesterschap in vijf van de acht grote Slowaakse steden, waaronder de hoofdstad Bratislava. De overwinning van Smer wordt gezien als een afrekening van de kiezer met de rechtse regering van premier Robert Fico. Die heeft scherpe bezuinigingsmaatregelen afgekondigd, tot ergernis van veel Slowaken. (AFP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht In Slowakije wint links verkiezingen (29 november, pagina 7) staat dat Robert Fico premier is. Hij is oud-premier. De huidige premier van Slowakije is Iveta Radicová.

Gouverneur van Okinawa herkozen

TOKIO, 29 nov. Bij verkiezingen op het Japanse Okinawa is gisteren de gouverneur van het eiland, Hirokazu Nakaima, herkozen. Nakaima won met de belofte dat de omstreden Amerikaanse helikopterbasis Futenma naar een locatie buiten Okinawa moet verhuizen. De regeringen van Japan en de Verenigde Staten onderhandelen over een nieuwe basis in het noorden van het eiland, ter vervanging van Futenma dat in een dichtbevolkt gebied ligt. De verkiezing van de gouverneur kan de onderhandelingen bemoeilijken. De bevolking van Okinawa verzet zich al jaren tegen de massale aanwezigheid van Amerikaanse bases op het eiland. (AP)