Kort nieuws Binnenland

Vierde verdachte in drugszaak met Ajax-supporters

Door onze redacteuren

Amsterdam, 29 nov. De politie Amsterdam-Amstelland heeft een vierde verdachte aangehouden in het onderzoek naar criminele activiteiten onder Ajaxsupporters. Een woordvoerder van de politie heeft dit vanmorgen bevestigd. Het gaat om de moeder van Tamara F., een van de hoofdverdachten. De politie verdenkt enkele Ajaxsupporters ervan lid te zijn van een criminele organisatie die handelt in drugs. De verdachten zouden elkaar kennen van de wedstrijden en tot op de tribunes en in het supportershome handelen in drugs. Fanatieke medesupporters uit Vak 410 van Ajax zouden de twee hoofdverdachten helpen de drugs te vervoeren. De politie wil niet zeggen welke verdenking tegen de moeder bestaat. Alle verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie verwacht de komende weken meer aanhoudingen te verrichten.

Verdachte terrorist was buurtwerker

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 29 nov. Eén van de drie mannen die op verzoek van België zijn aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten, kwam eerder positief in het nieuws omdat hij een wapen had afgepakt van iemand op straat. Samir S. heeft in het verleden als jongerenwerker gewerkt voor stichting Straatwijs en jongerencentrum Connect in Amsterdam. De oprichter van Straatwijs, Juriaan Otto, noemt hem een „actieve, zachte en gelovige jongen” die „aanzien” heeft binnen de Marokkaanse gemeenschap. S. en zijn twee medeverdachten hebben alle drie aangegeven dat ze niet overgeleverd willen worden aan België. Ze zeggen niets met terrorisme te maken te hebben.

Uurloon nog lager bij allochtonen

Den Haag, 29 nov. Niet-westerse allochtonen hebben nog steeds een lager uurloon dan hun autochtone collega’s. Maar het verschil tussen wat niet-westerse allochtonen en autochtonen verdienen, is wel kleiner geworden nu de tweede generatie allochtonen aan het werk is. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendmaakte. De eerste generatie niet-westerse allochtonen verdiende nog 20 procent minder per uur dan hun autochtone collega’s. Nu is dat verschil op vergelijkbare basis teruggebracht tot 4,5 procent. Het verschil in beloning is vooral te verklaren uit een ander opleidingsniveau. (ANP)

14 woningen na explosie ontruimd

Helmond, 29 nov. Ongeveer 25 mensen zijn afgelopen nacht geevacueerd na een explosie in een woning in een appartementencomplex in Helmond. Door de ontploffing raakte de bewoner van de woning zwaargewond. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gemeld. De mensen uit veertien appartementen werden opgevangen in een tegenover het complex gelegen woning. Enkelen mochten na verloop van tijd weer terug. De pui van de woning waar de explosie plaatsvond, werd eruit geslagen. Verder zijn scheidingsmuren en het trappenhuis van het complex beschadigd. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend. (ANP)