Kiesraad Haïti verklaart stembusgang geldig ondanks berichten fraude

Haïtianen gooien stembiljetten in de lucht, nadat gefrustreerde kiezers electoraal materiaal hebben vernietigd tijdens een protestactie in Port-au-Prince (Foto Reuters) Haïtianen gooien stembiljetten in de lucht, nadat gefrustreerde kiezers electoraal materiaal hebben vernietigd tijdens een protestactie in Port-au-Prince (Foto Reuters)

De kiesraad van Haïti heeft de verkiezingen van gisteren in 96 procent van de stembureaus geldig verklaard. De voorzitter van de kiesraad noemde de verkiezingen een succes, ondanks de berichten over fraude en andere onregelmatigheden.

Volgens Gaillot Dorsainvil, hoofd van de kiesraad, zijn in slechts 56 van de 1500 stembureaus de uitslagen wegens onregelmatigheden geannuleerd. De VN-vredesmissie in Haïti, Minustah, houdt haar bedenkingen door verschillende incidenten tijdens de stembusgang. Zo zouden bij een schietpartij tussen aanhangers van rivaliserende politici in het zuiden twee doden zijn gevallen.

,,De kiesraad is samengesteld door de huidige president, dus is niet onafhankelijk” reageert NRC-correspondent Philip de Wit. ,,Iedereen heeft er baat bij als deze verkiezingen slagen. De huidige regering loopt op haar laatste benen. Er moet snel een nieuwe regering worden gevormd, zodat het geld van de internationale gemeenschap binnen komt. Dan kan eindelijk de wederopbouw beginnen.”

Ongeldig verklaren
Twaalf van de achttien presidentskandidaten in Haïti riepen gisteren al op om de verkiezingsresultaten te annuleren. Er zou sprake zijn van ,,een samenzwering van de regering en de kiescommissie” om de verkiezingen te sturen ten gunste van de kandidaat van de regerende partij Jude Celestin. Deze wordt ervan beschuldigd de marionet te zijn van uittredend president René Préval. Ook het ontslag van Préval werd geëist.

Chaos
Op sommige kiesbureaus ontbraken de kiesdocumenten of waren de verkeerde ter plaatse. Hierdoor konden kiezers hun naam niet op de lijst vinden, zodat zij niet konden stemmen. Gisteren gingen duizenden mensen de straat op in de hoofdstad Port-au-Prince om te protesteren tegen het verloop van de verkiezingen.

Haïti ging gisteren in een eerste ronde naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Ook stond een deel van de Senaatszetels op het spel. Op 5 december worden de uitslagen bekend gemaakt. Door het grote aantal kandidaten dat meedoet zal vermoedelijk een tweede ronde nodig zijn in januari.

    • Marije Willems