Kaymer de beste, Poulter de sportiefste golfer

Met golfer Martin Kaymer kreeg de Europese Tour de voorspelde winnaar. De Engelsman Ian Poulter demonstreerde hoe fair golf gespeeld kan worden.

Martin Kaymer hoefde gisteren op de slotdag van de ‘Race to Dubai’ niet zijn mooiste golf te spelen om gekroond te worden tot beste speler van de Europese Tour. De enige die hem in het eindklassement nog had kunnen passeren, de Noord-Ier Graeme McDowell, slaagde er niet in het finaletoernooi van de Europese Tour te winnen. Ze eindigden gezamenlijk op de dertiende plaats. Daardoor bleef de 25-jarige Duitser de nummer één van Europa.

De strijd om de eerste plaats in het jaarklassement was allerminst spannend. Terwijl Kaymer en McDowell een bescheiden achterhoedegevecht voerden, zorgden de Engelsman Ian Poulter en de Zweed Robert Karlsson op de Earth Course van de Jumeirah Golf Estates in het emiraat Dubai voor de echte opwinding.

Alleen al de manier waarop Poulter in de noodzakelijk geworden play-off de kansen op de toernooizege verspeelde, zal in de annalen van de golfgeschiedenis worden bijgeschreven. Hoe een sportman in het zicht van een rijkelijk beloonde overwinning (1,2 miljoen euro) de beheersing over zijn zenuwen verliest en zich tegelijk van zijn sportiefste kant laat zien door zelf zijn overtreding van de spelregels bij de scheidrechter te melden. Om zich nota bene daardoor een kans op de overwinning te ontnemen.

De vraag is hoe voetbalfan en Arsenal-supporter Poulter zich als voetballer zou hebben gedragen wanneer hij een overtreding die bijna niemand zag aan de scheidsrechter had gemeld. Natuurlijk had hij niets gezegd. Als de scheidsrechter niets ziet, speel je door, dat is de wet in het voetbal. Als golfer respecteer je regels en afspraken. Vlak voor de mogelijk beslissende putt in de play-off met Karlsson liet Poulter de bal nauwelijks waarneembaar vallen op zijn marker, het muntje dat aangeeft vanwaar de bal moet worden geput als de bal even wordt weggehaald. Poulter wist dat hij in overtreding was, omdat het muntje door de aanraking kantelde en daardoor de positie van de bal beïnvloedde. Hij meldde dat nota bene bij de scheidsrechter.

Andy McFee, de scheidsrechter, kon niet anders dan de regels hanteren en Poulter een strafslag geven. Terwijl Karlsson wachtte moest de Engelsman vanuit geslagen positie de bal van grote afstand in de hole krijgen om nog een kans op de overwinning te hebben. Poulter miste, waardoor de Zweed een open kans had om te scoren. Karlsson miste niet en werd daardoor winnaar van het toernooi.

Hoe flamboyant Poulter ook vaak gekleed gaat – met zijn uitdagende, kleurige ruitbroeken – de Engelsman is een magistrale golfspeler geworden. Gedisciplineerd en vastbesloten. Hij had de overwinning verdiend, hoe sterk en overtuigd van zijn kunnen Karlsson ook de laatste dag speelde. Totdat de 34-jarige Poulter iets deed wat elke golfer kan overkomen. Zijn marker was een geluksmunt, waarop de namen van zijn kinderen gegraveerd staan. Die had hem dit jaar veel voorspoed gebracht. Veel toernooien gewonnen, een plaats in de toptien van de wereld. Die marker leidde zijn nederlaag in. Zomaar – door spanning overmand? – liet hij de bal twee centimeter boven de marker op de munt vallen. Een marker met een pinnetje eronder zou niet gekanteld zijn. Deze wel.

De sjeik van Dubai is mogelijk ontgaan welke eer Poulter aan de sport in het algemeen en golf in het bijzonder heeft bewezen. Hij was al blij dat hij op de foto mocht met Karlsson, die het eindtoernooi in Dubai al in 2008 won, en met Martin Kaymer.

Deze verlegen Duitser heeft de golfsport het afgelopen jaar een grote dienst bewezen door zijn overwinningen op onder meer het major-toernooi USPGA en zijn even bescheiden als superieure houding. Waar de golfsport in opspraak raakte door het buitenissige gedrag van ’s werelds beste speler Tiger Woods, zorgden Kaymer, nummer één van de wereld Lee Westwood (in Dubai derde) en spelers als Poulter, Karlsson, McDowell en Rory McIlroy voor het besef dat topgolfers niet alleen aan geld en glorie denken.

    • Guus van Holland