Internetbedrijf Facebook opent filiaal in Amsterdam

Het Amerikaanse sociale netwerk Facebook opent op korte termijn een eigen kantoor dat in Nederland advertenties gaat verkopen. Dat blijkt uit vacatures die op Facebooks eigen website staan. Daar wordt een hoofd verkoper gevraagd voor de Benelux-divisie, opererend vanuit Amsterdam. De plannen van Facebook werden het eerst genoemd op website Emerce en bevestigd door marketingbureau B!Digital dat nu nog advertenties in Nederland verkoopt voor Facebook.

Facebook telt meer dan 500 miljoen leden, waarvan 3,2 miljoen in Nederland. Het grootste sociale netwerk in Nederland is Hyves, met ruim 9 miljoen actieve gebruikers. Hyves werd onlangs overgenomen door de Telegraaf Media Groep.

Bedrijven adverteren in toenemende mate op sociale netwerken omdat hun klanten daar veel tijd doorbrengen. Zo hopen ze een gemeenschap van geïnteresseerde klanten te verzamelen omdat Facebook-gebruikers zich als ‘vriend’ of ‘fan’ melden van een bepaald product. Volgens marketingdirecteur Stephan Reesink van B! Digital is de experimenteerfase voorbij: „Onze klanten begonnen met uitprobeerbudgetten van 5.000 tot 15.000 euro. Dat is nu 30.000 tot 35.000 euro.” Het gaat om klanten als Nike, Samsung, Etos en Bijenkorf.

Het is afwachten of multinationals straks niet liever direct zaken doen met Facebook, maar Reesink ziet de komst van het filiaal niet als een bedreiging voor bedrijven die nu bemiddelen tussen adverteerders en sociale netwerken.