IJs verkopen tegen klimaatverandering

T/m 5 december te koop voor 24,95 op het Museumplein: MyPolarIce

Te koop op het Museumplein in Amsterdam: een origineel stuk ijs uit de laatste ijstijd. De bevroren relikwie uit het Noordpoolgebied, 18.000 jaar oud en verpakt in een doorzichtige perspex capsule, kost slechts 24,95.

De poolkappen smelten en dus stijgt de waarde van het resterende ijs. Zo kwamen kunstenaars Coralie Vogelaar en Teun Castelein op het idee om een winkel in eeuwenoud poolijs te beginnen: MyPolarIce.com. Sinds vrijdag worden de stukjes ijs verkocht in een omgebouwde vriescel. Er zijn duizend exemplaren, allemaal genummerd en voorzien van een certificaat van echtheid. Geïnteresseerden kunnen tot 5 december in de ijswinkel terecht.

Het ijs is afkomstig van de Sermeq Kujalleg-gletsjer in Groenland. Deze gletsjer, sinds 2004 een officieel monument op de Unesco Werelderfgoedlijst, krimpt met zo’n veertig meter per dag en staat daarmee symbool voor de opwarming van de aarde. De kunstenaars gingen er in augustus naartoe en visten er een ijsbergje van zo’n duizend kilo uit het water.

Het heeft iets paradoxaals, zo geven Vogelaar en Castelein direct toe, om schaars poolijs aan te bieden om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. „Maar voor ons voelt het een beetje alsof je een dier uit het water redt”, zegt Vogelaar. „Als wij het ijs niet hadden opgevist, was het toch gesmolten.” De reis naar Nederland was bovendien zo CO2-neutraal als mogelijk. Eerst liftte het blok ijs mee met een vriesboot vol vis naar Denemarken, daarna reisde het via bloementransport naar Amsterdam.

Echt storm loopt het niet, aldus Vogelaar. Tot nu toe werden er 75 capsules verkocht. Een veel groter stuk poolijs dat dit weekeinde voor 6.000 euro te koop werd aangeboden op de open dagen van de Rijksakademie bleef onverkocht. Vogelaar denkt er over om dat brok maar te laten smelten. „Ik heb er geen ruimte voor. Mijn verblijf op de Rijksakademie zit erop en ik heb maar een klein huis.”

Sandra Smallenburg

    • Sandra Smallenburg