Hypotheekverstrekking wordt strenger

Binnen twee maanden worden de regels voor het verstrekken van een hypotheek strenger. Minister van financien Jan Kees de Jager geeft banken tot 1 februari de tijd om zelf met voorstellen te komen om dat te bewerkstelligen.

Lukt het ze voor die tijd niet om een strengere gedragscode op te stellen die de consument beter tegen zichzelf beschermt, dan legt De Jager ze zijn eigen regels op. Momenteel kunnen consumenten te makkelijk meer lenen dan bij hun inkomen past en dat wil hij een halt toeroepen.

Concreet betekent zijn voorstel dat de maximale lening 112 procent van de waarde van de woning mag zijn. Nu verstrekken banken nog regelmatig hypotheken tot 120 procent van de woningwaarde. Consumenten lenen meer dan de waarde van de woning om bijvoorbeeld notariskosten of verbouwingen te financieren.

“Waar het mij om gaat, is dat de regels tegen ongewenste overkreditering worden aangescherpt. Dit is in het belang van de consument. Op welke wijze dit gebeurt vind ik minder belangrijk. Als de bescherming van de consument maar afdoende wordt geregeld”, aldus De Jager.

    • Peter Zantingh