Geen nummertje trekken, maar een steen leggen

Gagnoa. De Ivorianen moesten er heel wat voor overhebben om hun stem uit te brengen. Zo stond er gisteren een enorme rij voor het stemhokje in Gagnoa, een stad in het midden van Ivoorkust. Omdat het wachten zo lang duurde, legden mensen een voorwerp neer om hun plaats in de rij aan te duiden. De Ivorianen konden gisteren kiezen tussen de zittende president Laurent Gbagbo en ex-premier Alassane Ouattara. Ze hopen dat de nieuwe president een einde maakt aan de golf van geweld, militaire crises en een lange periode van instabiliteit. Die hoop lijkt al vervlogen nu de oppositie, onder leiding van Ouattara, de zittende president beschuldigt van fraude, zo meldde de Ivoriaanse krant Abidjan gisteren op zijn website. Aanhangers van Gbagbo zouden mensen die op Ouattara wilden stemmen verhinderd hebben. Ivoorkust werd in het verleden gezien als baken van stabiliteit en welvaart in de regio, totdat in 2002 rebellen uit het overwegend islamitische noorden het opnamen tegen regeringsmilitairen uit het christelijke zuiden. In 2007 namen beide partijen zitting in een tijdelijke eenheidsregering. Verkiezingen moesten het land weer herenigen, maar door aanhoudende onrust werden ze zes keer uitgesteld. People wait in front a polling station in Gagnoa on November 28, 2010, during the second round of Presidential election. Voters flocked to polling stations in Ivory Coast on November 28 in a crucial presidential election aiming to end a decade of instability, amid pleas for calm after a build-up marred by deadly violence. Crowds massed peacefully to cast their ballots in the run-off between President Laurent Gbagbo and ex-prime minister Alassane Ouattara, AFP correspondents in several towns reported, after the polls opened at 7:00 am (0700 GMT). AFP PHOTO/ SEYLLOU AFP

De Ivorianen moesten er heel wat voor overhebben om hun stem uit te brengen. Zo stond er gisteren een enorme rij voor het stemhokje in Gagnoa, een stad in het midden van Ivoorkust. Omdat het wachten zo lang duurde, legden mensen een voorwerp neer om hun plaats in de rij aan te duiden.

De Ivorianen konden gisteren kiezen tussen de zittende president Laurent Gbagbo en ex-premier Alassane Ouattara. Ze hopen dat de nieuwe president een einde maakt aan de golf van geweld, militaire crises en een lange periode van instabiliteit.

Die hoop lijkt al vervlogen nu de oppositie, onder leiding van Ouattara, de zittende president beschuldigt van fraude, zo meldde de Ivoriaanse krant Abidjan gisteren op zijn website. Aanhangers van Gbagbo zouden mensen die op Ouattara wilden stemmen verhinderd hebben.

Ivoorkust werd in het verleden gezien als een baken van stabiliteit en welvaart in de regio, totdat in 2002 rebellen uit het overwegend islamitische noorden het opnamen tegen regeringsmilitairen uit het christelijke zuiden. In 2007 namen beide partijen zitting in een tijdelijke eenheidsregering. Verkiezingen moesten het land weer herenigen, maar door aanhoudende onrust werden ze zes keer uitgesteld.