Foto’s vanuit de favela’s (en zo willen wij het ook graag)

We gaan er niet omheen draaien: zoals The Big Picture het doet, zo willen wij het ook gaan doen. Beeldreportages waarin de foto de ruimte krijgt, zoals bij deze serie over de Braziliaanse oorlog tegen drugsbendes.

De context: donderdag worden de WK voetbal-eindrondes van 2018 en 2022 toegewezen door de FIFA en daar is veel om te doen. Voor het WK van 2014 ligt het gastland al vast: Brazilië. En in 2016 komen ook nog eens de Olympische Zomerspelen naar Rio de Janeiro.

Dat betekent dat Rio nog vier jaar heeft om een veiligere stad te worden dan het nu is. Dat is een helse opgave met de talloze drugsbendes die de straten van de sloppenwijken (‘favela’s’) bevolken. Een paar van die bendes spanden de afgelopen week samen en vielen politiegebouwen aan.

Wij beraden ons de komende tijd over onze eigen variant op The Big Picture, een manier om nieuwsverhalen te vertellen zonder woorden en met mooie, grote foto’s. Suggesties en tips zijn van harte welkom.

Een agent in Brazilië passeert de nationale vlag met de tekst 'orde en progressie'

Een agent in Brazilië passeert de nationale vlag met de tekst ‘orde en progressie’Een agent in Brazilië passeert de nationale vlag met de tekst ‘orde en progressie’

Een soldaat in een gepantserd voertuig

Een soldaat in een gepantserd voertuigEen soldaat in een gepantserd voertuig

Een lichaam aan een veelgebruikte route voor drugsvervoer

Een lichaam aan een veelgebruikte route voor drugsvervoerEen lichaam aan een veelgebruikte route voor drugsvervoer

    • Peter Zantingh