Felle flair en iele zang

Plan B. Gezien: 27/11 Paradiso, Amsterdam. **

De Londenaar Plan B maakte met Prayin’ en She Said, woest swingende soulliedjes, twee van de leukste singles van het jaar, maar buiten zijn eigen land is zijn status bescheiden. Het concert van zaterdag in Paradiso zal daar weinig aan veranderen.

Plan B, de artiestennaam van Ben Drew, lanceerde in 2006 een hiphopplaat, die hem de bijnaam Britse Eminem opleverde. Dit voorjaar verraste hij met een bloedmooi soulalbum, dat in Groot-Brittannië op 1 binnenkwam. Zijn melodieuze up-temposongs ontlenen, net als Duffy en Adèle, hun transparante soulgeluid aan het voorbeeld van Amy Winehouse, maar Plan B voegt er met ruige gitaarfranje en gedoseerde raps extra pit aan toe.

De geblokte zanger verkondigde zaterdag zijn muziek met een „punkhouding” te willen brengen. Dat kwam tot uiting in enkele felle, snellere versies van zijn materiaal, waarin de vroegere militante rapper te herkennen viel. Plan B’s uitstraling van typische Britse lad contrasteert nogal met zijn geknepen, hoge stem, die bijna vrouwelijk klinkt, zoals bij Smokey Robinson. Live haalde hij dat niveau niet. Hij was slecht bij stem en hij had moeite met de hoge noten. Dat zijn zang vaak iel klonk, deed afbreuk aan de liedjes, die met flair werden gebracht door een stijlvolle vijfmansband en twee achtergrondzangeressen.

De 27-jarige Drew is een bezig baasje. Hij heeft plannen voor een film en gaat een nieuwe hiphop-cd uitbrengen, maar hopelijk komt hij zich in Nederland eerst revancheren voor dit optreden.

    • Ron Rijghard