Federer verslaat Nadal en wint vijfde Masters

Roger Federer heeft na een fantastische week voor de vijfde keer in zijn carrière The World Tour Finals gewonnen. De Zwitserse tennisser versloeg gisteren zijn aartsrivaal Rafael Nadal in een zinderende finale in drie sets: 6-3, 3-6 en 6-1. Federer besluit daarmee het jaar 2010 als de officieuze wereldkampioen. Nadal is daarentegen nog altijd de nummer één van de wereldranglijst.

De rivaliteit op de tennisbaan tussen Federer en Nadal is vrijwel uniek. De twee toptennissers stonden in Londen voor de 22ste keer tegenover elkaar. Zes jaar geleden troffen de Zwitser en de Spanjaard elkaar voor het eerst in Miami. Nadal zette destijds met een verrassende zege de toon voor een serie van veelal zeer interessante ontmoetingen. De Wimbledonfinale van 2008, die Nadal met 9-7 in de vijfde set won, was het hoogtepunt van de onderlinge duels.

Het jaar 2010 begon goed voor Federer met zijn zege bij de Australian Open. The Fed Express versloeg Andy Murray in de finale van het eerste grandslamtoernooi. Maar naarmate het jaar vorderde nam Nadal langzaam maar zeker de macht over. In aanloop naar Roland Garros deelde Rafa een psychologische tik uit door Federer in de finale van het toernooi van Madrid in twee sets te verslaan.

Nadal won een paar weken later Roland Garros en schreef vervolgens ook Wimbledon en de US Open op zijn naam. Nadal was de ongenaakbare nummer één van de wereld en Federer zakte zelfs even terug naar de derde plaats. Nadal had zijn succesvolste tennisjaar graag als de nieuwe wereldkampioen willen besluiten. Het was de enige grote titel die de Spanjaard nog nooit eerder won.

Zover kwam het niet. Federer begon vorige week zeer scherp aan het laatste toernooi van het jaar. In de partijen tegen Robin Söderling, Andy Murray en David Ferrer haalde hij een heel hoog niveau. In de halve finale zette Federer zaterdag Novak Djokovic op zijn plaats. Zonder setverlies begon Federer gisteren aan de eindstrijd tegen Nadal, die zeer diep had moeten gaan om Murray in de halve finales te verslaan.

Federer begon op de indoorbaan zo agressief mogelijk tegen de vermoeide Spanjaard. Die tactiek bleek te werken. Federer pakte met machtsvertoon de eerste set met 6-3. Nadal wist echter op karakter de tweede set naar zich toe te trekken en dwong een beslissende reeks af. Federer brak zijn tegenstander twee keer en stak na een uur en 37 minuten juichend zijn handen in de lucht. De oude meester had de macht voor even hersteld. „Ik hoop niet dat ik je vakantie heb verpest”, zei Federer in zijn dankwoord tegen Nadal.

    • Koen Greven