Federer bedwingt Nadal in Londen

Roger Federer viert zijn overwinning in het officieuze wereldkampioenschap voor tennissers. Foto AFP Switzerland's Roger Federer holds his trophy after beating Spain's Rafael Nadal (not pictured), during their singles final tennis match, on the last day of the ATP World Tour Finals, at the O2, in south-east London on November 28, 2010. AFP PHOTO / GLYN KIRK AFP

Roger Federer heeft na een fantastische week voor de vijfde keer in zijn carrière de World Tour Finals gewonnen. De Zwitserse tennisser versloeg gisteren zijn aartsrivaal Rafael Nadal in drie sets: 6-3, 3-6 en 6-1. Federer besluit daarmee het jaar 2010 als de officieuze wereldkampioen. Nadal is daarentegen nog altijd de nummer één van de wereldranglijst.

De rivaliteit op de tennisbaan tussen Federer en Nadal is bijzonder. De twee toptennissers stonden in Londen voor de 22ste keer tegenover elkaar. Zes jaar geleden troffen de Zwitser en de Spanjaard elkaar voor het eerst in Miami. De Wimbledonfinale van 2008, die Nadal met 9-7 in de vijfde set won, was het hoogtepunt van de onderlinge duels.

Het jaar 2010 begon goed voor Federer met zijn zege bij de Australian Open. Fed Express versloeg Andy Murray in de finale van het eerste grandslamtoernooi. In de aanloop naar Roland Garros deelde Rafa een psychologische tik uit door Federer in de finale van ‘Madrid’ in twee sets te verslaan. Nadal won een paar weken later Roland Garros en schreef ook Wimbledon en de US Open op zijn naam. Hij was de ongenaakbare nummer één van de wereld en Federer zakte zelfs naar de derde plaats. Nadal had zijn succesvolste tennisjaar graag als de nieuwe wereldkampioen willen besluiten.

Zover kwam het niet. Federer begon vorige week zeer scherp aan het laatste toernooi van het jaar. In de partijen tegen Robin Söderling, Andy Murray en David Ferrer haalde hij een heel hoog niveau. In de halve finale zette Federer zaterdag Novak Djokovic op zijn plaats. Zonder setverlies begon hij aan de eindstrijd tegen Nadal, die diep moest gaan om Murray in de halve finales te verslaan.

Federer begon agressief op de indoorbaan. Die tactiek bleek te werken. De Zwitser won met machtsvertoon de eerste set; 6-3. Nadal wist echter op karakter het tweede bedrijf naar zich toe te trekken en dwong een beslissende set af. Federer brak zijn tegenstander twee keer en stak na een uur en 37 minuten juichend zijn handen in de lucht. De oude meester had de macht voor even hersteld. „Ik hoop niet dat ik je vakantie heb verpest”, zei Federer in zijn dankwoord tegen Nadal.