En de slechtst geschreven seksscène is van…

Rowan Somerville. Hij schreef de roman The Shape of Her en haalde de prijs binnen met zijn beschrijving van seks alsof “een vlinderverzamelaar een dikhuidig insect beklimt”.

Dat was goed voor de Bad Sex in Fiction Award, een prijs die sinds 1993 jaarlijks wordt uitgekeerd. Het doel ervan is aandacht vragen voor “het wrede, smakeloze en vaak vergankelijke gebruik van onnodige sekspassages in hedendaagse romans.”

De Britse Somerville was met de vlinderverzamelaar en het dikhuidige insect nog niet klaar met dieren als seksmetaforen: verderop beschrijft hij de vingers van zijn karakter als “klein genoeg om een kleine vogel in vast te houden.” Hij nam zijn ‘winst’ sportief op: “er is niets Engelser dan slechte seks.”

Bestsellerschrijvers als Jonathan Franzen en John Updike gingen Somerville voor. Vorig jaar won Jonathan Littell, die de award binnenhaalde door seks te beschrijven als “een gestoot dat mijn hoofd leegmaakte als een lepel bij een zachtgekookt ei.”

Een Nederlandstalige variant van de prijs, door onder andere Humo in het leven geroepen, werd voor het laatst in 2008 uitgereikt. Toen aan Lulu Wang, die schreef “ik hunkerde ernaar dat je vingers over mijn lichaam gingen, als lopende vuurtjes op een steppe tijdens de droge moesson.”

    • Peter Zantingh