Ein Festival der Liebe

Udo Jürgens, actief sinds 1965, was een geliefde zanger in de DDR. rbb Fernsehen STARS, DIE IN DEN OSTEN KAMEN, "Cordalis, Kaiser und Co. in der DDR", Film von Hans Sparschuh und Rainer Burmeister, am Dienstag (04.01.11) um 20:15 Uhr. Udo Jürgens war ein umjubelter Gast in der DDR. © rbb/Heimatfilm, honorarfrei - Verwendung gemäß der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter rbb-Sendung bei Nennung "Bild: rbb/Heimatfilm" (S3). rbb Presse & Information, Masurenallee 8-14, 14057 Berlin, Tel: 030/97 99 3-12118 oder -12116, pressefoto@rbb-online.de rbb/Heimatfilm

Deutschland, deine Schlager

ARD, 21.00-21.45 uur

Griechischer Wein drink je niet, die zing je. De schlagerhit van Udo Jürgens zit bij elke Duitser in het geheugen gegrift. Net als Marmor, Stein und Eisen bricht (Drafi Dreutscher), Ein Festival der Liebe (Jürgen Marcus) en Du (Peter Maffay).

De Duitse schlager staat centraal in de documentaire Deutschland, deine Schlager; onderdeel van een drieluik over Duitse Fernsehlieblingen (de andere twee zijn humor en Krimi’s, zie hiernaast).

De krakers die nog altijd luid worden meegezongen stammen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maar het begon al na de Tweede Wereldoorlog – toen de Duitsers een alternatief nodig hadden voor de traditionele volksmuziek waar te veel de reuk van nazi’s omheen hing. De nieuwe schlager hield volk en vaderland even voor gezien en beperkte zich tot het bezingen van veiliger onderwerpen als liefde en vriendschap. Sinds de Duitsers dankzij het Wirtschaftswunder geld hadden om op vakantie te kunnen, gaan schlagers ook over zonnige stranden van Italië en Griekenland.

In de jaren tachtig raakt de schlager in het westen uit de gratie ten gunste van de Neue Deutsche Welle: Nena, Falco en Skandal im Sperrbezirk. Maar sinds de jaren negentig is de schlager weer helemaal terug, en sommige Ossies dwepen nu zelfs met hun goede oude DDR-schlagers.

Het luidkeels meezingen van Du kannst nicht immer siebzehn sein en Zwei kleine Italiener lijkt voorbehouden aan een publiek dat schlagers met een korreltje zout neemt. Maar dat publiek beperkt zich zeker niet tot corpsballen en homo’s – getuige de jaarlijkse Schlagermove in Hamburg. Kwamen bij de eerste editie in 1997 al zo’n 50.000 jonge én oude Duitsers naar deze schlagervariant op de Love Parade, inmiddels brengen ieder jaar in juli 600.000 bezoekers hun weekend door Unter der roten Laterne von St. Pauli.

Jochen van Barschot

    • Jochen van Barschot