Niet alleen diplomaten, ook kranten doen WikiLeaks-onthulling af als ‘roddels’

Het downplayen is begonnen. Topambtenaar Philip J. Crowley van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sloeg meteen aan het twitteren toen de Embassy Files van WikiLeaks zondagavond door grote kranten besproken werden.

“In tegenstelling tot wat berichtgeving over WikiLeaks suggereert, zijn onze diplomaten diplomaten. Zij zijn geen geheim agenten”, tikte Crowley op Twitter. Even later kwam hij met een functieprofiel. “Diplomaten verzamelen informatie die ons beleid en onze daden vormgeven. Diplomaten over de gehele wereld doen hetzelfde.”

The Economist: ‘Diplomaten moeten onderonsjes kunnen hebben’

Ook The Economist doet de onthullingen af als business as usual. In niets te vergelijken met de Collateral Murder-video waarop getoond werd hoe ongewapende Irakezen vanuit een helikopter beschoten werden. The Embassy Files zijn volgens het tijdschrift ‘deel van de gewone menselijke communicatie’. Er zijn volgens The Economist hele goede redenen waarom we niet altijd hetzelfde vertellen ‘tegen onze baas als tegen onze echtgenoot’. De wereld zou er volgens The Economist niet beter op worden als Washington niets meer tegen de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem kan zeggen zonder dat het gehoord wordt door de Israëlische autoriteiten. Meer dan “roddels” heeft het dus niet opgeleverd, meent The Economist.

Israëlische krant: ‘WikiLeaks meldt wat wij al wisten’

Israël wordt in de Embassy Files veelvuldig genoemd als het land dat nucleaire installaties in Iran wil aanvallen. Schokkend? Welnee, schrijft Aluf Benn, redacteur van de Israëlische krant Haaretz.com, in een opiniestuk. “Er is geen discrepantie tussen wat Israël de pers heeft gemeld en de berichten die naar Amerikaanse diplomaten zijn verzonden.” Israël hoeft zich helemaal niet beschaamd te voelen, aldus Benn. “In het onthullen van de meest gevoelige informatiekanalen heeft WikiLeaks geen succes gehad. Zelfs na gisteren weten we nog niet wat er echt gezegd is tijdens de ontmoeting tussen premier Netanyahu en president Obama.”

WikiLeaks: ‘Onze informatie levert geen gevaar op’

Zelfs Julian Assagne, de man achter WikiLeaks, bagataliseerde de impact zondag. “Zover we kunnen inschatten is er nog nooit een individu geweld aangedaan door onze publicaties.” Dat is natuurlijk fijn, maar echt belangrijke informatie gaat natuurlijk over leven of dood. De vraag is of hij het echt meent of dat hij hiermee de kritiek van overheden wereldwijd wilde pareren dat hij “roekeloos” bezig is.

    • Steven de Jong