De topsporters van minister Hans Hillen

De erevoorzitter van de Hilversumse hockeyclub HMHC heeft het lot van judoka Elisabeth Willeboordse in handen. En van andere topsporters. Onder wie hardloper Bram Som en hordenloper Gregory Sedoc.

Die erevoorzitter, Hans Hillen, is sinds kort minister van Defensie en nu moeten luitenant-ter-zee Willeboordse, sergeant Som, sergeant Sedoc en de anderen (twee luitenants, één kapitein, één sergeant) maar afwachten wat hij met hen voorheeft. De minister heeft onlangs „zwaar weer” voorspeld. De krijgsmacht moet fors bezuinigen en misschien wel tienduizend arbeidsplaatsen afstoten. Schermer Bas Verwijlen, wachtmeester der eerste klasse, weet al waar hij aan toe is: zijn verbintenis wordt volgend jaar niet verlengd.

Dat de minister van sport houdt en weet, staat wel vast. Hij was bijvoorbeeld in een tijd waarin de acht topsporters van Defensie nog niet geboren waren bureauredacteur bij Studio Sport. Misschien helpt dat. Al duurt het nog wel een half jaartje voordat de minister knopen doorhakt – impopulaire kabinetsbesluiten zijn tenslotte meer iets voor na de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart.

Maar dan zal toch de vraag aan de orde zijn wat Defensie eigenlijk aan moet met de Defensie Topsport Selectie. De primaire taak van deze militairen is niet het land tegen de vijand te verdedigen, maar het behalen van olympische medailles of ander eremetaal. En verder hebben ze een propagandistische functie: ze moeten buitenstaanders vertellen hoe leuk het is om in het leger te zitten. Maar juist die taak is nu weinig zinvol, aangezien Defensie mensen kwijt wil en al een vacaturestop heeft ingevoerd.

Dus als Hillen zich nog eens achter de oren krabt dan... dan kan hij zijn nieuwe collega, staatssecretaris Joop Atsma, ook CDA’er én sportliefhebber, aanspreken. Als Tweede Kamerlid heeft Atsma er meer dan eens op aangedrongen dat alle ministeries een topsportselectie instellen. Dus, geachte staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu: ga uw gang.

john kroon

    • John Kroon