British Airways en Iberia nu officieel samen

British Airways (BA) en Iberia gaan nu echt fuseren. De twee luchtvaartmaatschappijen hadden in april al aangekondigd samen te gaan, maar moesten nog wachten tot ook de aandeelhouders akkoord gingen. Dat is nu gebeurd. Het bedrijf gaat verder onder de naam International Airlines Group, maar zal onder BA en Iberia blijven vliegen.

Volgens Lolke van der Heide, economieredacteur bij NRC Handelsblad, betekent de fusie dat de beide maatschappijen goedkoper op de Amerika’s kunnen vliegen. “De twee gaan elkaars sterke punten in feite overnemen. BA is sterk op Noord-Amerika, waar Iberia nu makkelijker op kan vliegen. Iberia vliegt juist veel op Zuid-Amerika, waar BA nu gebruik van kan maken. Omdat ze zo samenwerken op grotere schaal kunnen ze hun activiteiten een stuk goedkoper uitvoeren.”

Van der Heide denkt dat het nieuwe bedrijf vooral gaan concurreren met Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. “Vooral de Zuid-Amerikaanse maatschappijen die op Europa vliegen zullen de fusie gaan merken. Denk aan Lan Chile en de Braziliaanse maatschappijen.”

    • Peter van der Ploeg