boekberichten

Oud-spionne wordt voorzitter van Man Booker Prize

De voormalige directeur van MI5, Stella Rimington, wordt de nieuwe voorzitter van de Man Booker Prize jury 2011, zo meldt The Guardian. Stella Rimington (1935) was in dienst van de Britse spionagedienst en bekleedde er tussen 1992 en 1996 als eerste vrouw de functie van directeur-generaal. In die hoedanigheid zorgde ze voor wat controverse door vrij open en transparant over de dienst te communiceren. Intussen schreef ze, na haar autobiografie Open Secret in 2001, vijf thrillers waarin ene Liz Carlyle figureert, agente bij de MI5. In de jury zitten voor 2011 ook: auteur Susan Hill en Chris Mullin, oud-parlementslid voor Labour.

Letterenfonds neemt thrillerbeoordelaars

Een succesje voor de thrillerauteurs. Afgelopen zaterdag maakte voorzitter Willem Asman op de jaarvergadering van het GNM (Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs) bekend dat het GNM-bestuur besprekingen voert met het Nederlands Letterenfonds. Inzet is: aparte beoordelaars voor thrillers. Tot nu toe waren thrillers uitgesloten van subsidieaanvragen. Het Letterenfonds zal experts aantrekken om subsidieverzoeken te beoordelen. Het GNM-bestuur is gevraagd twee kenners te leveren die mee zullen denken over de beleidscriteria en ook de aanvragen zullen beoordelen . ‘Dat het Letterenfonds nu een belangrijke stap heeft gezet in de richting van de misdaadromanciers mag tot tevredenheid stemmen en laat zien dat men bij het Letterenfonds oog heeft voor de ontwikkelingen in het genre’, aldus misdaadauteur Jac. Toes in een persbericht. Desalniettemin zet Toes zijn hoger beroep dat hij eerder dit jaar startte tegen het Fonds wel door.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl