‘Blonde Chinezen zijn geen Romeinen’

Vorige week schreef ik over de ‘legende van de blonde Chinezen’. DNA-onderzoek toonde aan dat een legende in een afgelegen Chinees dorp, die af zouden stammen van een ‘verloren’ Romeins legioen, waar zou kunnen zijn. De Amerikaanse wetenschapsblogger Razib Khan doet het verhaal af als onzin.

Chinese en Romeinse beelden bij een tentoonstelling in Rome (AFP)

Vorige week schreef ik over de ‘legende van de blonde Chinezen’. DNA-onderzoek toonde aan dat een legende in een afgelegen Chinees dorp, die af zouden stammen van een ‘verloren’ Romeins legioen, waar zou kunnen zijn. De Amerikaanse wetenschapsblogger Razib Khan doet het verhaal af als onzin.

Khan verbaast zich over het ontbreken van de Oeigoeren in de berichtgeving over de blonde Chinezen. “Een volledig verklaarbare uitleg is dit: ze maken, ruwweg, deel uit van dezelfde populatie als de Oeigoeren.” Khan betoogt dat Oeigoeren, die veelal in het westen van China wonen, een overduidelijk gemixt volk zijn, waarmee de dorpelingen van Liqian (de blonde Chinezen) weer duidelijk vermengd zijn.

De Amerikaan schrijft dat, als de blonde Chinezen daadwerkelijk Romeins zouden zijn, ze veel meer een Zuid-Europese component zouden moeten hebben - wat niet het geval is. Want volgens Khan bestond het Romeinse leger in de tijd van de legende bijna volledig uit Italiaanse legionairs. Niks blonds aan.

    • Peter van der Ploeg