Ajax moet echt alles opnieuw uitvinden zonder Suarez

Ajax profiteerde gisteren maximaal van de misstap van koploper PSV tegen NAC.

Maar trainer Martin Jol moet zonder de geschorste Suarez opnieuw beginnen.

It’s learning all the time. Het waren de woorden waarmee Ajax-trainer Martin Jol gisteren aangaf dat zijn team weer terug bij af is. Desondanks pakte de weggezakte topclub met een 2-0 overwinning drie punten bij VVV-Venlo, in het duel tussen twee ploegen in nood. Daarmee profiteerde Ajax maximaal van de misstap van PSV, vrijdag tegen NAC. Jols collega Jan van Dijk kwam weer wat dichter bij zijn ontslag.

VVV-Venlo, de nummer zeventien van de eredivisie, leek voor Ajax de ideale tegenstander om het geschonden blazoen op te poetsen. Het oude stadionnetje de Koel, dat over drie jaar plaats moet maken voor een nieuwe accommodatie aan de andere kant van de Maas, baadde gistermiddag vredig in een schraal winterzonnetje. Geen ambiance om je grote zorgen over te maken. Desondanks zocht Ajax wanhopig naar vaste spelpatronen. In de traag spelende ploeg viel geen enkel verband te bespeuren.

Net als in het bekerduel met Veendam moest invaller Mido, de Egyptenaar met de conditionele achterstand, Ajax in de tweede helft over het dode punt heen helpen. Een bevlieging van Miralem Sulejmani bracht zes minuten later de eindstand op het scorebord. „Ik ben blij dat het zo heeft uitgepakt”, zuchtte Jol. „In de eerste helft konden we de spitsen niet bereiken. We moeten zonder Luis Suarez alles opnieuw uitvinden. Het viel me op dat Sulejmani sterk speelde vanaf rechts.”

Dat Jol naarstig op zoek is naar de juiste koers, viel op te maken uit het feit dat hij in de rust voor een totaal andere aanpak koos. Tegen zijn vaste gewoonte in liet hij Ajax in de eerste helft met twee spitsen voetballen: Mounir El Hamdaoui en Sulejmani. Net als met Suarez in de aanval, weer geen aanvallers die elkaar aanvullen of goed aanvoelen. De Fin Teemu Tainio mocht het op rechts proberen om rechtsback Gregory van der Wiel de kans te geven voor aanvallende acties. Urby Emanuelson speelde aanvallende middenvelder, een positie die in de toekomst lijkt weggelegd voor Christian Eriksen. De Deen begon echter als linksbuiten. Het experiment met Tainio mislukte, hij kon in de rust gaan douchen.

Ajax speelde ondanks een matige opbouw veel op de helft van de tegenstander, dus lag het voor de hand weer over te schakelen naar drie spitsen. El Hamdaoui kwam na Eriksen nog even achter spits Mido te spelen en op de linkerflank mocht Aras Özbiliz zijn debuut maken. De kleine Nederlandse Armeniër miste een levensgrote kans, anders had hij een oude traditie in ere hersteld. Namelijk dat nieuwkomers bij hun eerste optreden in Ajax 1 scoren.

De linksbuiten is eindelijk weer een linksbenige speler uit de eigen opleiding op die flank. Özbiliz moet in de ogen van de vijfde colonne samen met Florian Jozefzoon (rechts) Ajax weer vleugels geven. Toen hij een jaar oud was kwam hij met zijn Armeense ouders naar Nederland, groeide op in Hoorn, speelde daar voor Hollandia maar mag zich al dertien jaar Ajacied noemen.

In de jeugd van Ajax scheurde de inmiddels twintigjarige aanvaller twee keer een kruisband in dezelfde knie. Dat heeft zijn ontwikkeling aanzienlijk vertraagd en voorkomen dat hij in vertegenwoordigende elftallen werd opgenomen. „Ik kan buitenom en binnendoor passeren”, vertelde Özbiliz. „Ik had vandaag ontzettend graag willen scoren. Maar bij die kans greep de keeper goed in.” Hij is geboren in Turkije, maar piekert er niet over om zich ooit beschikbaar te stellen voor het Turkse elftal. „Dat ligt echt te gevoelig.”

Özbiliz is misschien wel een speler over wie VVV-trainer Van Dijk graag wil beschikken omdat ook hij noodgedwongen met twee spitsen speelt. Technisch directeur Mario Captein en de spelersgroep voorkwamen vorige maand dat voorzitter Hai Berden de oefenmeester op straat zette. Prestaties blijven sindsdien nog steeds uit, dus de positie van Van Dijk blijft wankel. Voor de winterstop volgt een nieuwe evaluatie.

Berden vindt dat VVV kwaliteit genoeg heeft om in de middenmoot mee draaien. Het is niet te verwachten dat de ambitieuze ondernemer nog veel geduld heeft met de oud-speler van FC Groningen. Van Dijk blijft optimistisch. „Na de winterstop zijn er net zoveel punten te verdelen als ervoor. Aan direct degraderen hoeven we pas te denken als Willem II twee keer vaker wint dan wij.”

    • Erik Oudshoorn