Aanslag op kernfysici Iran

Bij een aanslag op wetenschappers in Teheran is één persoon omgekomen en zijn zeker drie mensen verwond. Dit meldt de Iraanse staatstelevisie.

Bij een aanslag in Teheran is een nucleair wetenschapper omgekomen en zijn zeker drie mensen verwond. Dit meldt de Iraanse staatstelevisie.

De bommen werden door motorrijders aan de autoramen van twee kernfysici geplakt terwijl ze naar hun werk reden. Daarbij kwam de prominente wetenschapper Majid Shahriari om. Zijn collega, Fereidoun Abbasi, raakte gewond. Ook de echtgenotes van beide mannen raakten gewond.

‘Niet met vuur spelen’
De Iraanse chef van het atoomprogramma Ali Akbar Salehi heeft ‘vijanden’ gewaarschuwd ‘niet met vuur te spelen’ met dergelijke aanslagen.

“Het geduld in ons land heeft een grens. Als die overschreden wordt zullen onze vijanden een vervelend lot tegemoet zien.” - Ali Akbar Salehi tegen het Iraanse persbureau IRNA

Beschuldigende vinger richting Israel en VS
Niemand heeft de aanslag tot nu toe opgeëist. De Iraanse autoriteiten en (staats)media wijzen de beschuldigende vinger richting Israël en de Verenigde Staten. Volgens de regering is de aanslag een poging van het westen om het nucleaire programma in het land te ondermijnen.

In januari kwam atoomgeleerde Massoud Ali-Mohammadi bij een bomaanslag om. Over Fereydoun Abbassi-Davani, een collega van Ali-Mohammadi, zei men destijds dat hij betrokken was bij de ontwikkeling van nucleaire wapens.

    • Peter van der Ploeg