6 redenen om uit te gaan

U.S. pop singer Lady Gaga performs on stage during her concert in Budapest November 7, 2010. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: ENTERTAINMENT) REUTERS

1 theater

Jorge Verkroost met Incognito

Amsterdam-Noord: Theater M-Lab. Tijd: 20.15u. Entree: 11,50-13,50 euro. www.m-lab.nl

Een door Jorge Verkroost gecreëerd theaterprogramma met diverse personages, typetjes en onverwachte gasten. Verkroost is bekend van theaterproducties zoals Beauty and the Beast en Ciske de Rat. Momenteel is hij te zien in de musical Rocky over the Rainbow.

2 muziek

Lady Gaga - Monster Ball Tour

Rotterdam: Ahoy. Op 29 en 30 nov. Tijd: 19.30u. Kaarten: 50/65/85 euro. www.ahoy.nl

Lady Gaga noemt haar Monster Ball Tour ‘meer een musical dan een concert’. Verwacht naast hits als ‘Paparazzi’, ‘Just Dance’, ‘Poker Face’ en ‘Bad Romance’, vijftien kostuumwisselingen, een Rolls Royce als stage prop en een vuurspuwende piano.

3 wetenschapscafé

De digitale maatschappij

Rotterdam: DikT. Tijd: 19.30u. Gratis. www.science4you.nl

De technologie begrijpt ons inmiddels heel goed, maar begrijpen wij de technologie nog wel? Bijna alle activiteiten uit ons dagelijks leven doen we ook op het web: we gaan naar de winkel, naar school, naar het werk en we maken er vrienden. Vooral de sociale media geven ons het gevoel dat we de digitale wereld naar onze hand hebben gezet. Maar is dat werkelijk het geval? Spreker: prof. dr. Valerie Frissen, communicatiewetenschapper.

4 mediakunst

The Unbearable Presence of Roots

Den Haag: ZAAL5. T/m 22 dec, ma-za 18.00-22.00u, zo 14.00-22.00u. Toegang: gratis. www.zaal5.nl

Op het eerste gezicht lijkt ‘The Unbearable Presence of Roots’ van Dafna Maimon een klassieke video-installatie: op grote schermen spelen zich filmscènes af die afkomstig lijken te zijn uit de hoogtijdagen van het melodrama. Maar gaandeweg vallen de acteurs uit hun rol en worden ze overvallen door existentiële twijfel. De ‘realiteit’ maakt plaats voor een anarchistische situatie waarin je niet meer kan vertrouwen op de geaccepteerde regels van de filmtaal.

5 muziek

Airbourne

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Entree: 20 euro, excl. lidmaatschap. www.paradiso.nl

De Australische hardrockband Airbourne speelt recht-toe-recht-aan hardrock, met zware gitaarpartijen en teksten over drank en vrouwen. ‘No Way But The Hard Way’, ‘Runnin’ Wild’ en ‘Blond, Bad and Beautiful’ zijn titels van enkele van hun nummers. Begin dit jaar verscheen hun nieuwe album No Guts. No Glory.

6 muziektheater

Pimp, een gangsteropera

Utrecht: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. Entree: 16 euro. www.stadsschouwburg-utrecht.nl

ZEP-regisseur Peter Pluymaekers heeft The Beggar’s Opera (1728) van John Gay met rap, dans en zang veranderd in een satire op de hedendaagse samenleving. Het stuk speelt zich af in Amsterdam en bedelaars zijn vervangen door kleine en grote onderwereldtypes. De rapteksten komen van Def P en de acteurs (o.a. Kenneth Herdigein, Cas Jansen en Nadja Hüpscher) worden begeleid door live muziek van het Bas van Lier Trio. Tournee t/m 17 december (www.zep.nu).