Alleen diplomatiek verkeer ondervindt vooralsnog hinder van WikiLeaks

wikileaks

Het lekken van 250.000 Amerikaanse ambassadememo’s door WikiLeaks is volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini ‘de 11 september van de diplomatie’. Daarin kunnen we hem geen ongelijk geven, getuige de kwalificaties aan het adres van regeringsleiders, waaronder ook VS-bondgenoten.

Een bloemlezing. Bondskanselier Merkel wordt door de Amerikanen getypeerd als ‘risicomijdend en zelden creatief‘. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is ‘als Hitler‘. De Russische president Medvedev is ‘de Robin van Poetins Batman‘. De Afghaanse president Hamid Karzai is ‘paranoïde‘. De Noord-Koreaanse dictator Kim Yong-il is een ‘futloze ouwe’. En de Italiaanse Silvio Berlusconi is ‘zwak, ijdel en ineffectief‘.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vooraf een aantal regeringsleiders persoonlijk gebeld met de mededeling dat er wat beschamende berichten vrij kunnen komen. De uitlatingen zijn gedaan door ambassademedewerkers, veelal in de afgelopen drie jaar.

Woorden dus. Verontrustender zijn de berichten over Arabische landen die wel wat zien in een militaire aanval op Iran, vanwege diens nucleaire programma. Vooral Saoedi-Arabië zou daar bij de Amerikanen op aangedrongen hebben. Ook Israel komt als agressor uit de gelekte informatie. Maar het blijft bij niet uitgevoerde plannen. En bij spionage: de VS heeft ambtenaren ingezet om persoonlijke informatie te vergaren over buitenlandse regeringsleiders en functionarissen van de Verenigde Naties. Ondanks dit is het nog even wachten op de grote onthullingen. Zoek mee op cablegate.wikileaks.org.
We houden je op de hoogte.

    • Steven de Jong