Zwerflook

Daklozen zijn inspirerende verschijningen in het straatbeeld.

In de grijze brij van winkelpubliek op een gemiddelde zaterdagmiddag in de Kalverstraat, zijn het de zwervers die opvallen. Ze dragen een vijfdehands trui met gaten, willekeurige tasjes waarin ze hun bezittingen dragen en een warme muts: een combinatie die een ‘normaal’ mens niet zou dragen.

We passeren hen in haastig tempo, want we willen nog voor zes uur de ultieme winterjas, het gedroomde setje voor het kerstdiner, een leuke jurk voor sinterklaasavond en een paar kekke laarsjes bemachtigen. Er is meer keus dan ooit.

Maar wie op zo’n zaterdagmiddag in de Kalverstraat de tijd zou nemen om om zich heen te kijken, ontdekt dat originaliteit in de winkelmode niet bestaat. Wie op zoek is naar oorspronkelijkheid kan beter kijken naar het kleedgedrag van de kleurrijke zonderlingen aan de zelfkant van de maatschappij. Daklozen zijn niet geïndoctrineerd door de modemarketing. In plaats van door imago laten zij zich leiden door functionaliteit. In hun wereld is overconsumptie iets abnormaals. Waarom is hergebruik van kleding voor ons niet de normaalste zaak van de wereld?

De stijl van zwervers is inspirerender dan de etalages in de Kalverstraat. Ze houden ons een spiegel voor. Wie daarin kijkt ontdekt misschien dat die drie oude feestjurkjes over elkaar heen misschien wel een heel warm en bijzonder setje vormen. Duurzaam combineren biedt meer mogelijkheden dan de Kalverstraat ooit zal kunnen.

    • Aynouk Tan