Werk in 't weekend dreigt

De kans is groot dat ambtenaren en bankiers dit weekend op kantoor moeten zitten. Om, opnieuw, de euro te redden.

Weekenden in de eurozone hebben sinds kort een speciale betekenis. Want zaterdag en zondag zijn de financiële markten dicht. En kunnen politici dus bailouts, vangnetten of commerciële leningen – doorhalen wat politiek gevoelig is – voor elkaar regelen zonder de hectiek van die markten. Recente voorbeelden genoeg. Zo kreeg Griekenland op een aprilzondag 110 miljard euro aan EU/IMF-leningen. In mei duurde een marathon rond een lening van 750 miljard van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds van vrijdagavond tot maandagochtend vroeg, toen de markten in Azië opengingen. En vorige zondag besloten Europese ministers van Financiën dat Ierland dit fonds als eerste mag aanspreken. Maar voor de Ierse regering de toegezegde 80 à 90 miljard euro krijgt, willen de nieuwe toezichthouders van de Ierse publieke financiën – Europese Bank, Europese Commissie en IMF, hetzelfde trio dat Griekenland aan de ketting legde – garanties dat de Ieren het woensdag gepresenteerde bezuinigingspakket (15 miljard) op hún voorwaarden uitvoeren. Onderhandelingen waren vrijdag nog gaande. Niemand wist gisteravond of zij dit weekend weer op kantoor moesten zitten. Die kans is er wel. Áls de verzekering uit Dublin komt, moeten ministers van Financiën van de eurozone de leningen goedkeuren. Daarna is fiat van alle 27 EU-ministers nodig.

Europese politici hebben gezegd dat de Ierse kogel „eind november” door de kerk zou zijn. Nu ze het marktvertrouwen terug willen krijgen, willen zij zich aan deze deadline houden. De wens is dat Ierland opschiet, omdat bankproblemen en politieke instabiliteit de markten óók nerveus maken over Portugal en Spanje.

Het ‘dictaat’ van EU en IMF zint veel Ieren niet. Euroscepsis speelt een rol. Maar velen begrijpen vooral niet dat Dublin zich voor decennia in de schulden steekt om opnieuw banken overeind te houden. Maar het móét, want anders kunnen Duitse en Britse banken het schip in gaan. Cabaretiers parodiëren al het Ierse volkslied, op de melodie van Deutschland über alles. Sommigen vrezen dat deze fundamentele mismatch tussen politiek en financiële sector ervoor zorgt dat de ministers nog veel zondagen over leningen zullen moeten praten. Maar op andere dagen is al geen normaal gesprek meer mogelijk.

Drie euro-scenario’s: pagina 13

Commentaar:Twee

    • Caroline de Gruyter